simlere girişimci ruh aşılayan ve çok uzun zamandır piyasada olan the sims 2 ek paketi.
bu ek paket ile simlerimiz isterlerse evlerinin altına dükkan açmak suretiyle home-office olayına geçebiliyor, isterlerse de mahallede bir alan parselleyip oraya dükkan açabiliyor. mahallede dükkan açmanın avantajı, para kazanmak için siminizin her gün işe gitmesinin zorunlu olmaması, 3-4 günde bir gidip diğer günler telefondan da işlerin takip edilebilmesi. ancak bunun için işyerine bir yönetici alması gerekiyor. dezavantajı ise, işe gidip geldiğinde evi bıraktığı saatte buluyor olması. yani örneğin sabahın 9unda comfort ve energy'si dibe vurmuş şekilde eve dönmesi. home-office yapmak bu zaman sorununu bertaraf etse de, başarılı çalışanlar işe almadığınız sürece siminiz temel ihtiyaçlara dahi vakit ayıramaz hale gelecektir. üstelik yönetici de tayin edemediğiniz için işin başında tek simin durması bir hayli zor. çok kalabalık ailelerde de bireylerin ihtiyaçları, işe gösterilmesi gereken özenin önüne geçtiğinden iflas sürpriz olmuyor. kişisel tecrübelerime göre 2 veya 3 aile ferdi ideal.
bu ek paket ile birlikte simler "skill" dışında "talent"lar da ediniyorlar. "talent" kazanılacak alanlar "sales", "restocking", "cashier", "flower arranging", "robotics", "toy making", "hair dressing" şeklinde sıralanıyor. the sims 2 freetime eklenti paketi ile "pottery" ve "sewing", the sims 2 seasons ile de "fishing" ve "gardening" ekleniyor. her talent'ın 3 derecesi var: bronz, gümüş ve altın. çalışanlar simlerin "talent"ları göz önüne alınarak seçildiğinde işletme daha hızlı hizmet veriyor. "cashier" alanında hiç "talent badge"ı olmayan bir simin kasadan bir müşteriyi geçirmesi 1 dakikaya yakın bir süre alırken, altın seviyede "talent badge" sahibi biri işini 4-5 saniyede tamamlıyor. simler "talent badge"ları çalıştıkları alanda zamanla kazanıyor. yani müşteriyi kasada 1 dakika bekleten sim *, kendisine yeterli sabır gösterildiği takdirde zamanla bu yeteneği kazanıyor. (oyunun kullanma klavuzunda her "skill"in bir "talent"la bağlantısı olduğu, o "skill"i geliştirenlerin "talent badge"ı daha kolay kazandıkları yazıyor ama ben henüz bir eşleştirme yapamadım.) ancak "talent badge"ları fazla olanlar daha yüksek maaş talep ediyor ve çalışırken yetenekleri arttığında maaşlarına zam yapmazsanız eskiden verdiğiniz normal düzeyli ücret düşük kalıyor ve çalışan bir süre sonra işi bırakıyor.
yönetici atama konusunda da "talent badge"lar belirleyici rol oynuyor. bronz düzeyde yeteneğe 1, gümüşe 2, altına 3 dersek, sadece toplamda 6'ya ulaşabilenler yönetici olabiliyor ve yöneticiliğe terfi ettirdiğiniz çalışanınız (yeni bir yetenek kazanmamış olsa bile) maaşına zam bekler hale geliyor.
çalışanlar kontrol edilmiyor. onların mood'ları tepelerinde beliren küçük bir topun rengine göre anlaşılıyor. bu top, yeşilden başlayıp aradaki her türlü renk tonundan geçerek kırmızıya ulaşıyor. bu noktadan sonra çalışanı eve göndermek gerekiyor, aksi halde ücretin dolgunluğuyla doğru orantılı bir müddet sonunda işi bırakıyor. ancak yöneticiler kontrol edilebiliyor.
ergenler, yetişkinler ve yaşlılar, çalışan veya yönetici olabiliyor. çocuklar sadece limonata standında limonata satabiliyor.
simler home-office ve mahallede dükkan açma işlerini beraber yürütebiliyor, ayrıca birden fazla dükkan da açabiliyor.
dükkanlar; oyuncakçı, çiçekçi, market, giyim mağazası, pastane, restaurant, kuaför vs. olabileceği gibi, satın alma kataloğundaki herhangi bir nesneden yola çıkarak istediğiniz dükkanı açmanız da mümkün. ben beyaz eşya dükkanı, mobilyacı, bebek mağazası, resim ve heykel galerisi, elektronik eşya dükkanı gibi çeşitli konseptler denedim. satılan eşyalar ne kadar pahalı ise karınız da o kadar fazla oluyor, bu yüzden çiçekçilik hoş bir meslek gibi dursa da uzun vadede batmanıza neden olabilir.
bir diğer seçenek ise bir eğlence tesisi kurup girişe bir bilet makinesi koymaktır. böylece işletmenize gelen simler, orada geçirdikleri zaman karşılığında para öderler. ucuzundan bir dilim kek satın alıp bütün gün evinizde televizyon seyreden müşterilerden kurtulmak için ideal bir yoldur. bilet makinesi koyup ayrıca ürün satmak da mümkündür, ama kişisel tecrübelerime göre ayrı ayrı iyi para getiren bu iki seçeneği birleştirmek çoğunlukla iyi sonuç vermiyor. eğlence tesisine kıyasla gelen simler daha çabuk ayrılıyor ve dükkana kıyasla daha az müşteri geliyor.
kanımca sims 2'nin en iyi eklenti paketidir, özellikle oynamaktan sıkılmaya başladığında yüklenilmelidir. bu paketi yükledikten sonra "oyunu iyice bir öğreneyim" diyenler "bluewater village"daki "delarosa çiçekçilik" ile test sürüşü yapabilir.