--spoiler--
1921 anayasası da yerel kültürlere özerklik tanıyan karakteriyle, türk ulusu yerine türkiye ulusu şeklindeki kapsayıcı tanımlamasıyla, çoğulcu ve katılımcı niteliğiyle, yerinden yönetimlere tanıdığı geniş idari, mali ve yönetsel yetkiler nedeniyle cumhuriyet tarihinin en demokratik anayasasıdır.
--spoiler--
--spoiler--
partimiz, sosyal alanda özgürlük açısından kadın için en önemli sorunun kutsanmış aile kurumunda toplumsal cinsiyetçiliğe dayalı rollerin devam ettirilmesi ve bu rollerin yeniden üretilmesi olarak görür. toplumda var olan, bireylere toplum tarafından öğretilen "erkeklik" ve "kadınlık" rollerinin aile içinde başladığını, yaşamın tüm alanlarında belirleyici olduğunu vurgulamaktadır. bu nedenle aile kurumunda toplumsal cinsiyetçi rollerin aşılmasını ve gelenekselleşmiş aile yapısının demokratikleşmesini ertelenemez bir sorun olarak ele alır.
...
cinsler arası eşitlik ve bu konuda toplumda zihniyet devrimi olarak adlandırdığımız değişim, dönüşüm sağlanana kadar hayatın her alanında kadına yönelik pozitif ayrımcılık uygulanacaktır. bu kapsamda kadına yönelik acil sorunların tespit ve çözümü için idari yapılanmalar gözden geçirilecek, kadın bakanlığı ihtiyaca göre düzenlenerek, tüm türkiye'de yerel birimlerinin kurulması ve pratikte uygulanması sağlanacaktır.
--spoiler--
ekolojik dengenin korunması mücadelesini; genel insan hakları, cinsiyet eşitliği demokratik siyaset ve hukuk mücadelesinin ayrılmaz bir parçası olarak ele alır ve kapsamlı bir mücadele verilmesini zorunluluk olarak görür.
--spoiler--
--spoiler--
yönetimin, toplumun ve siyasetin demokratikleşmesi iç içe gelişecek olan ve birinin gelişimi ile diğerinin gelişme göstereceği olgulardır. içinde bulunduğumuz zaman diliminde türkiye'de devlet, toplum ve siyasetin demokratik bir nitelik kazanması, kürt sorunun demokratik birlik ve çözüm temelinde ele alınması ile gelişecektir.
--spoiler--
--spoiler--
kürtler ve diğer kültürel aidiyetlerin, ülkenin birliği içinde kendilerini kimlikleriyle özgürce ifade edebilme, kültürlerini geliştirme, ana dillerini konuşma ve geliştirme, eğitim yapma, görsel, işitsel medya araçlarını kullanma hakları anayasal güvenceye alınacaktır.
anayasanın hazırlanmasında evrensel hukuk, üç kuşak insan hakları ve türkiye'nin imza attığı insan hakları evrensel bildirgesi, avrupa insan hakları sözleşmesi ve ek protokolleri, paris şartı, kopenhag kriterleri vb. temel insan hak ve özgürlüklerini ifade eden sözleşme, metin ve belgeler göz önünde tutulacaktır.
yapılacak yeni anayasa, sivil, adil ve demokratik cumhuriyet anayasası olacak, bireysel ve toplumsal tüm temel hak ve özgürlükleri güvence altına alacaktır.
--spoiler--
--spoiler--
türkiye'de dinsel ve inançsal çeşitliliğin bir zenginlik olarak görülmesi yerine,tıpkı diğer farklılıklarda olduğu gibi,aleviliği de,bazen yok sayma,bazen de dışlanma yaklaşımı sergilenmiştir.
dtp, özgürlükçü ve demokratik inancı gereği hiçbir din ve inancın diğerine üstün tutulmaması için, gerekli hoşgörü ortamını yaratacaktır.
diyanet işleri başkanlığı kaldırılıncaya kadar, farklı mezhep ve inançların varlığını da gözeten tarzda yeniden düzenlenecektir.böylece türkiye'de uzun süre "öteki" muamelesi gören alevi yurttaşların mağduriyetleri giderilecektir.
alevi yurttaşların da diğer yurttaşlar gibi,ibadetlerini rahatça yerine getirebilmeleri için,yeterli sayıda cem evinin inşa edilmesine kolaylık sağlanacaktır.
êzidi ve süryani-asuri-nasturi gibi inanç gruplarının kendilerini ifade etmelerinin önündeki engeller kaldırılacak, her türlü ibadet ve eğitimlerine olanak sağlanacaktır.
--spoiler--
--spoiler--
genel güvenlik, ulaşım, gümrük ve dış ilişkiler dışındaki tüm hizmetler merkezi yapıdan, yetki devri ve paylaşımı yöntemiyle yerel yönetimlere devredilecek, bununla birlikte gerekli kaynak, yetki ve sorumluluk tanınacaktır. sağlık, eğitim, sosyal güvenlik, konut ve çevre gibi alanlarda merkezi hükümet makro hedefleri ve genel standartları belirleyecek, kamu hizmetlerinin sunulması ise yerel yönetimlere bırakılacaktır.
--spoiler--
--spoiler--
kürt sorunu dış politikada da temel bir sorun olarak türkiye'nin aleyhinde gelişmelere yol açmaktadır. bu sorunun zaman kaybedilmeden demokratik çözümü geliştirilerek, ülkemizin uluslararası ilişkilerde güçlü bir konum kazanması sağlanacaktır.
--spoiler--
--spoiler--
türkiye'de ekonomiyi kemiren 20 yıllık çatışmalı ortamın, bugün yaşanan krizin temel nedenlerinden olduğu gizlenmektedir. türkiye'de ekonomik ve siyasi analizlerde altı çizilmesi gereken en önemli nokta ise ekonomi yönetiminin, sivil-askeri bürokrasi, sermaye sınıfı ve dar siyasi çıkar anlayışlarının hakimiyetinde, toplumun denetimine kapalı olması ve tüm bu işleyişten çok küçük bir azınlığın çıkar elde etmesi ve geniş halk kesimlerinin işsizlik ve yoksulluk içinde yaşamaya mahkum olma gerçeğidir.
--spoiler--
bunlar okunduğunda hakkında bilmeden atılıp tutulan bir parti olduğu daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır.