genelde dtp'nin kürt halkının tek temsilcisi olma iddiası varmış gibi bir hava yaratarak başlayan ve sonrasında mutlaka kürtçenin ne kadar da vitrinlik bir dil olduğu ile sonlanan siyasî görüştür.
bu görüşü daha çok akp ve dtp'den kaynaklı "bölünme" paranoyasını akp'nin laikliğe getireceği zevalden daha tehlikeli gören ulusalcı cenah dillendirir.
gerçi ulusalcılar şu ara "akp kendi karşıtlarını asimile etmeye çalışıyor" idrakından yola çıkarak bir şekilde zımni olarak dtp'nin de yanında bir tavır sergilemiş oluyorlar ama neyse, konumuz bu değil.
"milli iradeye saygı" diyenlerin birçok yasal engellemeye rağmen dtp'nin aldığı hatırı sayılır oya sırtını dönmesi gerçekten de manidardır. bu ne anlama geliyor acaba? dtp'ye oy verenlerin milletin bir parçası olmadığına mı, yoksa hâki yakalı bir tavırla onların "sözde vatandaş" olmalarına mı delâlet ediyor bu yaklaşım? kendi bilecekleri iş tabi ama bence kişinin siyasî duruşuna göre ikisi de olabilir.
dtp kürtlerin tek temsilcisi değildir evet, ama dtp kürt kimliğinin ve asimilasyon politikalarının ifşasının tek temsilcisi hâline gelmiştir. bunda sadece kendilerinin değil düzene angaje olmuş "sol" ve sağ partilerin rolü çok daha büyüktür. dtp'nin kimlik konusundaki politikaları bu partilerde kara bir delik oluşturmuştur, bu partiler alternatif açılımlar yapmaktan ve kürtleri kucaklamaktan acizdir.
akp 22 temmuz'dan sonra haklı zaferini kutlarken bunda operasyon yapmayacağını ve kürt kimliğini tanıdığını, bu tanımayı da demokratik bir anayasanın bir parçası hâline getireceğini belirtmesinin bu zaferdeki etkisini yeterince tartamamış olsa gerek ki seçimden sonra düzen partilerinin politik düzlemine kayarak kürt oylarını elinin tersiyle itmiştir. bunun da gayet farkındalar, bakmayın "diyarbakır'ı alacağız" naralarına, efelenmelerine, kürtler cahil olarak algılanıyor olabilirler ama aptal değiller. aptal olsalardı tabi daha çok işine gelecekti kimilerinin.
diğer yandan dtp'ye oy veren kürtlerin batıda dtp'ye oy vermediğini iddia etmek de biraz abes. doğuda dtp'ye veren batıda da dtp'ye verir, siyasî görüş yaşadığın yere göre değişir mi? ben yıllarca konya'da yaşadım, orada da ödp'ye yakındım, bugün de öyleyim. mantığa gel denilesi bi' durum anlayacağınız.
kürtçe dünya üzerindeki herhangi bir dil kadar, anadilim türkçe kadar önemli bir dildir diğer taraftan. asimilasyon politikalarının etkin olmuş olması o dili önemsiz kılmaz. afrika'da bir kabile için de, teksas'ta bir kasab için de dil yaşamsal önemdedir, genelde sosyalizasyon ve özelde politizasyon sürecinin bir parçasıdır.
ana dilim türkçeyi konuşmaktan mahrum bırakıldığımı, üniversitemde başka bir dili değil başka bir dilde öğrenim gördüğümü düşündükçe kürtleri daha iyi anlıyorum. diğer yandan kütçeyi de türkçeyi de bilenlere de gıpta ile bakıyorum, dil bilmek güzeldir, zorlama ile yapılmadığı müddetçe.