yunan yarımadasında antik yunan medeniyetinin kuruldugu milattan önceki çağlarda, ege'nin karsi yakasindaki anadolu cografyasinda yasayan ırka verilen ad.
aynı zamanda hitit'lilerin de kökenidir.
luvi ırkı antik cagda yunanlıların en büyük rakipleridir, ve bu rekabet önemli bir luvi kenti olan truvalılar ile yunanlilarin savastigi truva savasini destanlastıran izmir'li yazar homeros tarafindan önemle vurgulanmistir. truvalilar denizi asan yunanlılara karsi bu savasi vermistir.
ege denizi menseili her antik medeniyete yunan diyen avrupa'lılar bu gercegi 1940'lı yıllarda kesfetse de, ülkemizde hala efes'e, bergama'ya*, hatta truva'ya antik yunan kenti denilebilmekte, hatta turizm dergilerinde bu sekilde yer almaktadır.
oysaki yunanlilar bu topraklara cok sonra, bu kentleri savasla yenerek göçle gelmişlerdir.
truva da, efes te, bergama da yunan kenti olmayip, bu her arapca kelimeyi kuran sanmak gibi, sartlandırılmaktan dolayı öne çıkan bir yanlış yorum olarak dile getirilir cogu cevrelerce.
ama kim bilir, belki de bu yanlis bilgilenme yüzünden* yunanlılar, turk'ler savasla yenerek, ve göcle doğu'dan geldi ama, anadolu'nun ege kıyıları ezelden beridir bizimdi diyerek kolayca hak iddaa edebilmektedirler bu topraklarda.
(bkz: http://tr.wikipedia.org/wiki/Luwi)