pek cok sekli vardir ama "fazla kelime kullanimindan kaynaklanan anlatim bozukluklari" diye gecen cinsi turkce'nin en sacma formu olsa gerek. yani tamam, noktalama isaretlerinin yanlis kullanilmasindan dolayi (oku baban gibi (,) adam ol esek olma- babasi mi esek yoksa babasi mi adam? ), kelimenin yanlis kullanilmasindan dolayi (ali babacan turkiye'nin 2010 yilinda daha da gelisecegini savundu - gelecek ortada bir tez yoksa savunulmaz - iddia edilir), anlam bulanikligi ( eve geldigini duymadim- onun mu? benim mi? ) bunlara tamam. bunlar ciddi bir anlatim bozuklugu, niye anlatim bozuklugu ? su yuzden, karsidaki sizin ne ifade ettiginizi tam anlamiyla anlamaz. ortada bir bulaniklik olur. hele yanlis kelime kullanimi hepten iletisimi koparir.
ama turkce'de soyle bir sey var : kullanilabilecek en az kelimeyi kullanarak anlatmak
boyle bir kural var. yani sizin fazladan kullandiginiz her kelime anlatim bozukluguna giriyor. oysa sizin fazladan kelime kullaniyor olmaniz cumlenin yapisini veya anlatmak istediginiz seyi degistirmiyorsa - ki degistirmez- ne gerek var buna anlatim bozuklugu demeye? bosu bosuna insanlarin sirtina yuk bindirmek bu. (.... 2 ay sureyle acik kalacak...) 2 ay zaten sure belirtir, sure kelimesini kullanmaya gerek yoktur burda anlatim bozuklugu vardir.
dil insanlara bu kadar kulfet olmamali. sirf kural olsun diye de olmasin bazi seyler. oss ye girdigim sene de buna mana verememistim, ustunden yillar gecti hala mana veremiyorum, yuzyillar gecsin yine de mana veremicem. cumlenin ne soylemek istedigini anliyorsan fakat bir anlatim bozuklugu bulmak icin pur dikkat kesiliyorsan o cumleye, o cumlenin anlatimi bozuk degildir arkadasim. anliyorsun iste, anlamissin anladigin sey nasil bozuk olur?