ilk yüzyıl da yapılan camilerin yönü becca ismiyle bilinen petra ' ya doğrudur. Hatta Hz. Muhammed ' in yaşadığı şehrin "becca" diye bilinen petra şehri olduğu söylenir. Becca nın Abbasi döneminde değiştirilip mecca yapıldığı ile ilgili iddialar, ibn- i zeyd' in liderliği emevilere kaptırdığı için mescid el harraam ' daki (Petra) hacer - ül esved taşını develerle mekke ' ye taşıyıp, islam ' ın gücü sende olabilir ama taşı bende, mesajını hem emevi ve de abbasilere verdiği, kuzey afrika ve ispanya ' da yapılan ilk camiilerin ne Kudüs ne mekke, ancak " becca" (petra yönüne doğru olduğu, hatta cordoba ' daki ilk müslüman camiinin kıblesinin petra' ya, ancak sonradan yapılan sarayın kıblesinin mekke 'ye doğru olduğu, hep tartışma götürmüştür (bu, bugün de hala böyledir).
Kerbela olaylarının bugünkü suriye ' de olması, petra' ya oldukça yakın ama mekke 'ye 1600km mesafede olması da islam da halka açıklanmayan birtakım gariplikler olabileceği konusunu akla getirir.
Ama 3.yyıldan itibaren yapılmış bütün camiler mekke 'ye doğrudur. Bu o günden itibaren islam dininde bu şekilde kabul görmüş, o günden bugüne kadar bu şekilde gelmiştir.
Kuzey afrika ' daki birçok camii 'nin kıblesi bugün bile mekke 'yi göstermez.
Hira Dağı, kutsal şehir 'den çok uzaktadır, ve kutsal şehri buhari 'nin tanımıyla " tepeden görmez" mekke de, ancak petra, vadide etrafı yüksek dağlarla çevrili bir şehirdir, dağlarda birçok mağara mevcuttur ve çoğu şehri " tepeden görmektedir" !! Zaten kuran, sadece mağaradan bahseder, isim geçmez.
1300'lü yıllarda petra çok büyük bir depremle öyle bir yerle bir olmuştur ki, bir daha o şehri yeniden inşa etmeye gerek görmemişler.
Kıble konusu islam dininde tartışma götürür bir konudur.