Bu gelişmelerin arkasında, Avrupa Birliği'nin (AB) Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirme çabaları bulunmaktadır. AB, 12 milyar avroluk yatırım paketi kapsamında, Orta Asya ülkeleriyle stratejik ortaklıklar kurmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, AB'nin Güney Kıbrıs'ı tanıma ve büyükelçilik açma şartı koştuğu belirtilmektedir.
Kazakistan'ın GKRY'ye atadığı büyükelçi Nikolay Zhumakanov'un, "Kazakistan, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin uluslararası alanda tanınan sınırları içindeki egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla desteklemektedir" şeklindeki açıklaması, Türkiye'de tepkiyle karşılanmıştır.
Bu gelişmeler, Türk Devletleri Teşkilatı'nın birlik ve dayanışma ilkeleri açısından da sorgulanmaktadır. Kıbrıs Türkü Prof. Dr. Soyalp Tamçelik: "Türk Cumhuriyetlerinin GKRY ile diplomatik ilişkiler kurmasının, Türkiye'nin KKTC'yi tanıma çağrılarını değersizleştirdiğini ve Türk dünyasının ortak meselelerinden ziyade kendi ulusal çıkarlarına öncelik verdiklerini göstermektedir. " demiştir.
Özetle; Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın GKRY'yi tanıma ve büyükelçi atama kararları, Türkiye'nin KKTC'yi uluslararası alanda tanıtma çabalarına zarar vermekte ve Türk dünyasında birlik ve dayanışma konularında soru işaretleri yaratmaktadır.