Günümüzdeki Bursa'nın iznik ilçesinde kurulan iznik(Nicea) Konsili, 325'te Roma imparatoru Büyük (1.) Konstantin'in liderliğinde kurulan Hıristiyanlık'taki birinci konsildir. iznik Konsili'nin önemi, günümüzdeki Hıristiyanlığın ilkelerinin belirlendiği o ünlü toplantıdır. O güne kadar 4000-5000 incil toplanıp yazılmıştı, 325 iznik Konsili'nde bu sayı dörde indirilip Matta, Markos, Luka ve Yuhanna incilleri sahih(doğrulanmış/kanonik) olarak kabul edildi. Thomas, Havariler, Ebiyonitler, Q vb. incilleri uydurma kabul edilip imha edildi. Zaten iznik Konsili'nde Hıristiyanlığın kutsal gününün haftanın en son günü ve Satürn'ün günü Cumartesi(Şabat/Sebt/Saturday) yerine Güneş'in günü ve haftanın ilk günü olan pazara kaydırılmasıyla birlikte Hıristiyanlığın Nasranilik(isevilik) adıyla bir Yahudi(Musevi) mezhebi olmaktan çıkıp Roma'da çok yaygın bir kült olan Mitraizm'le sentezlenerek bugünkü haline gelmesinin sürecidir.
Tarihe tarafsız bir şekilde bakarsak Hıristiyanlığın varlığı 2000 yıllıktır. Hıristiyanlığın ayrı bir din olması ise 1700 yıllıktır. Aradaki 300 sene ise Hıristiyanlığın "Nasranilik" adında bir Yahudi tarikatı olarak bilindiği Erken Hıristiyanlık dönemidir.
Kitab-ı Mukaddes oluşturulurken Talmud çıkarıldı; onun yerine incil, Tevrat ile birleştirilerek şimdiki halini aldı. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2406445/+ https://galeri.uludagsozluk.com/r/2406446/+