motorlarda yakıt besleme sistemleri

entry1 galeri
    1.
  1. yakıt besleme sistemleri iki ana kategoriye ayrılır, bunlar Karbüratörlü Sistemler ve Enjeksiyonlu Sistemlerdir

    Günümüzde enjeksiyon sistemleri, karbüratörlü sistemlerin yerini büyük ölçüde almıştır.

    Enjeksiyonlu sistemler de kendi içlerinde ayrılırlar.

    1- tek nokta enjeksiyon (spi) : eski tofaş modellerinde sık görülür. Mesela fiat tipo/uno 1.4 ie, kuş serisi 1.6 ie modelleri gibi. Karbüratöre benzer, ancak tek bir enjektör kullanır. Gaz kelebeğinin hemen arkasına yakıt püskürtür. Eski sistemlere göre daha verimli ancak modern sistemlere göre daha ilkel bir yapıya sahiptir.

    2-çok noktadan enjeksiyon (multi point injection mpi) - fiat tipo 1.6 mpi modeli eski tofaşlardan güzel bir örnektir. Her silindire ayrı bir enjektör bulunur. Yakıt, emme manifolduna püskürtülür. Daha iyi yakıt verimliliği ve performans sağlar.

    3- doğrudan enjeksiyon (gasoline direct injection gdi) - günümüzde chery, hyundai grubu araçlarda kullanılan teknoloji fakat bu teknolojinin ticari açıdan ilk mucidi mitsubishi’dir. Örnek 99-2005 yılları arasında türkiye’de de satılan mitsubishi carisma 1.8 gdi modelleri. Bu sistemde Yakıt, doğrudan silindir içine püskürtülür. Yakıt tüketimini ve emisyonları azaltır. Turboşarjlı motorlarla birlikte kullanıldığında yüksek performans sunar.

    4- elektronik enjeksiyon (efi, eci multi vb.) electronic fuel enjection. - günümüzdeki modern teknoloji motorların çoğunda bu sistem var. Motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından yönetilir. Sensörlerden gelen verilere göre enjektörleri çalıştırır.

    5- mekanik enjeksiyon - ECU kullanılmaz, mekanik pompa ve enjektörlerle çalışır. Daha eski dizel motorlarda yaygındı. Mercedes 190 e modelindeki bosch k jetronic enjeksiyonu mekanik enjeksiyonlara güzel bir örnektir.

    Karbüratörse yakıt beslemesi emme manifolduda oluşur. Mekaniktir. eski teknoloji olup daha basit ve ucuzdur. Türkiye’de 1997 yılından beri karbüratörlü araç üretilmemektedir.
    1 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük