Kimyasal maddelerin, oral veya deri yoluyla alınması sonucunda bağırsak, solunum, sindirim sistemlerinde meydana gelecek tahribatlardır.
aşağıda gerekli olabilecek bazı zehirli maddeler ve alınmasından sonra yapılabilecek ilk müdahaleler yer almaktadır: *
asitler: kireç suyu, magnesya sütü veya karbonat bol suyla içirilir. daha sonra süt veya lapa verilir. kusturma yapılmaz.
bazlar: sirkeli su, %1'lik asetik asit, limon veya portakal suyu verilir.
bol su içirilerek bazın seyrelmesi sağlanır, sonra lapa veya süt verilir.
tahriş edici zehirler(antimuan, arsenik, bakır, kurşun, civa, gümüş, çinko, diğer metaller ve tuzları, iyot, fosfor ve bazı bileşikleri) önce sabunlu su veya tuzlu su gibi bir kusturucu ile mide boşaltılır, sonra süt veya lapa verilir. bakır ve civa zehirlenmelerinde suda veya sütte çırpılmış yumurta akı içirilir. gümüş bileşikleri ile zehirlenmede bol miktarda tuzlu su içirilir. iyot zehirlenmelerinde un veya nişastanın sudaki bulamacı verilir.
fosfor zehirlenmelerinden sonra katiyen yağlı bir yiyecek verilmez, magnezyum sülfat (epsom tuzu) veya sodyum sülfat (glauber tuzu) gibi bir müshil verilir.
Siyanürler: hemen doktora başvurulmalıdır. zehir ağızdan alınmışsa %1 lik sodyum tiyosülfat veya sodyum bikarbonatla bazikleştirilmiş %0,025 lik potasyum permanganat çözeltisi verilir. solunum yoluyla alınmışsa, fazla faydası olmasa da oksijen verilir.
alkoller: önce kusturucu, sonra her 15 dakikada bir kahve verilir. solunum güçleşmişse yapay solunum yapılır veya oksijen verilir. göz bebeklerinin büyüklüğü birbirinden farklı ise zehirlenme beyinde tahribat yapmış demektir.
anilin: yutulmuşsa tuzlu su veya sabunlu su içirilerek kusma sağlanır, alkol verilmez. solunumla alınmışsa açık havaya çıkartılır veya oksijen verilir ve mutlaka dinlenme sağlanmalıdır. deriden alınmışsa kirli yer sabunlu su ile hemen yıkanmalıdır.
barbitüratlar: solunum sağlanır ve mide boşaltılır.
benzen: yutulmuşsa kurutucu verilir, sonra epsom veya glauber tuzu içirilir. solunumla alınmışsa açık havaya çıkartılır veya oksijen verilir ve mutlaka dinlenme sağlanır.
brom veya klor: solunumla çok a alınmışsa biraz kloroform koklatmak yeter. fazla miktarlar için oksijen verilir ve dinlenme sağlanmalıdır. yutulmuşsa, %3 lük karbonat çozeltisi veya 10g magnezyum oksidin 150ml deki sudaki süspansiyonu veya süt içirilir.
florurler ve insektisitler: kireç suyu veya %2 lik kalsiyum klorür çözeltisi verilir ve sonra epsom tuzu veya glauber tuzu içirilir.
formaldehit ve formalin: solunumla alınmışsa oksijen verilir ve dinlenme sağlanır. deriye değmişse sabunlu su ile yıkanır. yutulmuşsa bir kaşık karbonatlı su ve hemen arkasından süt verilir.
fenoller: ağız alkolle çalkalanır ve biraz alkollü içki veya suda çırpılmış çiğ yumurta içirilir.