laiklik

entry1360 galeri video4 ses1
    249.
  1. ülkemizde yanlış anlaşıldığına ve yanlış uygulandığına inandığım ilkedir. laiklik din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır.
    din insanların dünyevi yaşam tarzlarını düzenleyen onlara doğru yolu gösteren bir sistemdir *.
    devlet ise farklı dindeki insanların da bir arada yaşamasını sağlayan sistemdir. * dinin devlet işlerinden ayrılması bence bu noktada lazımdır.
    devletin dini yok sayması gibi bir durum olmaz olamaz. çünkü hırsızlık ve cinayet gibi devletin önlem alıp suç sayacağı olaylar bütün dinlerde zaten suçtur *. ama içki içmek gibi islamiyette haram olup hristiyanlar için günah olmayan bir olayın din gerekçesiyle yasaklanması laikliğe aykırı olur.
    inanç özgürlüğü gereğince bir insan başka bir insanı tahrik etmeden ve ona zarar vermeden kendi dininin gereğini icra edebilmelidir ki devlet insnalara bunu yapmaları için imkan sunmaktadır.*

    ne yazık ki, ülkemizde dinin toplum içersinde yaşanmaması gerektiğine inan insanlar var. laikliğin sadece dini simgeler yasaklanarak sağlanacağını düşünen insanlar var. ve insanların laik olabileceğini düşünen insanlar var.
    peki insan laik olabilir mi?
    örnekleyeyim: bir insan yaptığı işte dürüst olması gerektiğinin bilincindeyse ve dini de dürüst olmayı emrediyorsa o insanın yaptığı işte kendini dininden koparması mümkün olabilir mi? bence olmaz. işte bu yüzden insan laik olamaz. çünkü insan bireydir. çünkü insan müslümansa müslümandır, hristiyansa hristiyandır, ateistse atesittir. insan aynı anda hepsi olamaz. ama devlet aynı anda hem müslümanı hem hristiyanı hem de ateisti içeriyorken laik olmak zorundadır.

    bir de 85 küsür yıldır cumhuriyetiz ama biz toplum olarak hala bu ilkeyi tartışıyoruz. keşke bu ilkeyi tartışacağımıza ülkemizi ve toplumumuzu nasıl geliştirebileceğimize baksak. *
    2 ...