isa adına uydurulan ve musevi inancına aparılıp hristiyan inancına entegre edilen hikayeleri bir tarafa bırakacak olursak, o yeryüzüne gelmiş en temiz kalpli siyasi eleştirmenlerden biriydi, zenginlere karşı baş kaldıran herhangi bir muhaliften farkı yoktu isa peygamberin. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2394209/+
Yüzyıllar boyunca, az sayıda insan antik bilge Tyana'lı Apollonius ile Hristiyan kurtarıcı isa Mesih'in hayatları arasındaki benzerliği fark etti, bu karşılaştırma en dikkat çekici şekilde dördüncü yüzyılda "çok önemli Roma yetkilisi" Sossianus Hierocles tarafından gün yüzüne çıkarıldı. Apollonius'un birinci yüzyılda, tam da isa'nın geliş zamanında yaşadığı söylenir, ancak birincisinin yaklaşık 100 yaşına kadar yaşadığı varsayılırken, ikincisinin birkaç on yıl önce öldüğü iddia edilir.
Apollonius'un yüzlerce heykelinin, Hıristiyanlık döneminin ilk yüzyıllarında dikildiği ve "ilahi bir adam" olarak ününün Akdeniz'e yayıldığı iddia edilmektedir. Apollonius'un hayatındaki birçok olay, esas olarak imparatoriçe Julia Domna tarafından 210 civarında Philostratus tarafından yaratılan bir biyografiden bize sağlandığı üzere, isa'nınkilerle tuhaf bir şekilde paralellik göstermektedir. Philostratus'un Apollonius'un Hayatı'nın hangi bölümünün tarih oluşturduğunu belirlemek zordur, ancak en azından Apollonius'un varlığına dair bir doğrulama var gibi görünmektedir. Aslında, onun hayatı ile isa'nın hayatı arasındaki tuhaf tesadüflerden, birçok kişi tarafından isa Mesih'in büyük ölçüde Tyana'lı Apollonius'a dayanan kurgusal bir karakter olduğu öne sürülmüştür, ancak erken dönemlerden itibaren Hıristiyanlar intihal suçlamasını tam tersi yönde atmışlardır.
Bu olası gelişmeye ek olarak, Apollonius ve isa gibi, dünyanın kalabalık ve iyi belgelenmiş bir yerinde epeyce gürültü kopardığı iddialarına rağmen, çağdaş tarihte garip bir şekilde yer bulamayan elçi Pavlus'un yaşamları arasında çarpıcı korelasyonlar vardır. Görünüşe göre hem isa'nın hem de Pavlus'un hikayeleri kısmen Apollonius'un hikayelerinden uydurulmuş. Bunun tersi de mümkün, ancak bu yazarın çalışılmış görüşüne göre olası değil. Ayrıca hem Apollonius hem de isa'nın, yaptıkları ve söyledikleri bildirilen her şeyi yapan ve söyleyen tarihi figürler olması da mümkün olabilir, bu durumda birini diğerinden ayrı kabul etmek dürüstlük olmazdı, ikisi de "Yeryüzündeki Tanrı"yı temsil eder.
Aşağıdaki tablo, çeşitli kaynaklarda, özellikle Apollonius'un Hayatı ve incil'de kaydedildiği gibi, üç adamın hayatlarındaki alakalı olayları ve özellikleri özetlemektedir . incil'in "Tyana'lı Apollonius"u kabul etmediği gibi, Apollonius'un biyografisinin de Mesih, Pavlus, Hıristiyanlar veya Hıristiyanlıktan bahsetmediği unutulmamalıdır. (Buradaki olaylar mutlaka kronolojik sırayla değildir; liste de eksiksiz değildir. Bu önemli konunun daha kapsamlı bir şekilde ele alınması için bir cilt gerekir.)
ilginç bir gelişme olarak, Apollonius ve Pavlus'un yolculukları birbirine çok benzeyen bir rota izledi, ancak genel olarak birbirlerinin tersiydi. Aslında, Pavlus ve Apollonius'un tam olarak aynı anda hem Efes'te hem de Roma'da olduğu hesaplandı. Bu yerlerdeki dini topluluklara vaaz veren bu kadar benzer ve güçlü iki adamın birbirlerini tanımaması çok tuhaf olurdu. Tabii ki, birbirleri olmadıkları sürece. Garip bir şekilde, Elçilerin işleri kitabı, Pavlus ile Efes'te bir "Apollos"tan bahseder, "Apollos" adı "Apollonius"un kısaltmasıdır. Her durumda, çeşitli kardeşlik ve gizem okulu yerlerini kapsayan, hem Apollonius hem de Pavlus'un izlediği rota, aşağı yukarı Dionysos dininin efsanevi bir misyoneri olan ve lakabının Hristiyanlık döneminden yüzyıllar önce IES olduğu söylenen Orpheus'un rotasıydı. Şüphesiz, yüzyıllar boyunca birçok başka kişi de bu Hristiyanlık öncesi kutsal yerlere ve gizem okullarına bu hac yolculuğunu yaptı.