Yakın zamanda arabanın turbo sistemi cortladı. Daha doğrusu westgate bozuldu.
Wesgate, Turbo sisteminin motora gönderdiği basıncı dengelemek için açılıp kapanan bir kapakçık.
Genellikle westgate’te bir sorun oluştuğunda güvenlik gereği turbo sistemi devre dışı kalır ki, aşırı basınç oluşup turbo naneyi yemesin.
Birkaç gün önce başıma geldi, aracın turbosu devre dışı kaldı. Haliyle araç ivmelenmemeye başladı. Belli bir devire kadar yavaş yavaş güç veriyor ama bir noktadan sonra hız artmıyor. Vites geçişleri de çok yavaşladı. aracı servise sokacak zamanım olmadığından o halde bir 400 km daha yol yaptım.
Servise götürdüğümde turbo sistemini 80 bin liraya olduğu gibi değiştirmeyi önerdiler. Yurt dışından parçalar gelene kadar minimum 2 hafta da aracın yatması lazımmış.
Sanayide bir turbocuya götürdüm, o da westgate değişecek dedi. Sadece westgate bulması zor olduğundan çıkma turbo sistemi takacakmış, 20-30 bin bir maliyet çıkarıyor.
Baktım olmayacak memleketteki ustaya kadar 250 km daha yol yapayım, dedim.
Ustaya anlattım mevzuyu. kaputu açıp 3-5 marşa bastırdı bana. Westgate çalışmadığından turbo devre dışı kalmış, dedi o da. Az daha kurcalayınca westgate fiş soketinin ıslandığını fark ettik. Basınçlı havayla soketi kuruttu, yerine takıp arıza ışıklarını söndürünce turbo devreye girdi.
Ancak o soketin Nasıl ıslandığına akıl sır erdiremedik. Kaput fitilinden yağmur geçmesi dışında bir şey gelmedi aklımıza. Her ihtimale karşı westgate soketini alüminyum folyoyla el yordamı sardık. Arıza ortadan kalktı.
bi siftah atsan yeter, dedi, 200 tl aldı. 300’e de bir kaput arka cephe fitili alıcam. Total maliyet: 500 tl.
Eğer doğru dürüst bir usta tanımasam ya yetkili servise 80’bin ya da sanayi ustasına 30 bin bayılacaktım. Üzerine 2-3 hafta araba yatacaktı. Soketin kendi sıfır takılsa hadi 1000-1500 olsun, bütün turbo sistemini çöpe atmak ne amk?
işte böyle çakallıkları görünce sanayiye gidesi gelmiyor insanın.