enerji faturası diyerek tasarruf açısından enerji maliyetini konu yapmayın.
uzun uzun akademik-bilimsel verilerle başınızı ağrıtacak uzun yazılar ve bakınızlar vermeye gerek yok.
bilal'in anlayacağı seviyede anlatalım.
eskiden (50-70 sene önce) 10 birim enerji ile 100 birim üretim-verim alınıyordu. şimdi 10 birim enerji ile 1.000 birim üretim-verim alınıyor.
sanıldığı gibi enerji kullanımı artmıyor. tam tersine enerji kullanımı düşüyor. artık eskisi gibi çok enerji tüketmiyoruz. birim tüketim olarak daha az enerji tüketiyoruz.
evinizde kullandığınız tv, buzdolabı, derin dondurucu, ankastre, çamaşır makinesi-kurutma makinesi, bulaşık makinesi, kombi vb elektrikli elektronik aletler yanı sıra aydınlatmada kullandığınız lambalar (elektrik, su, doğalgaz) gelen faturalara bakın.
şu an kullandığımız bu kadar elektrikli elektronik aleti 30-40 yıl önceki zamanda teknolojiyle kullansanız şu an olan enerji tüketiminden en az 3 kat daha fazla enerji harcardınız.
evde aydınlatma için kullanılan led ampuller-şeritler ve sensörler sayesinde 30 sene önce aydınlatma için kullandığınız ampullerden floresanlardan daha az elektrik harcıyorsunuz.
çamaşır makineleri artık daha az su ve daha düşük sıcaklıkta çamaşırlara daha hijyenik temizlik yapıyor ve makine çalışırken daha az enerji tüketiyor.
1950'lerde 60-70'lerde 5.000cc motoru olan bir araçtan aldığınız verimi şimdi 3.000cc olan bir motordan alıyorsunuz.
o zaman 3.000cc motoru olan bir araçtan aldığınız verimi şimdi 1.600cc olan bir araçtan alıyorsunuz.
şimdi 3.000cc bir motor yapsanız 1950-70'lerde yapılan 5.000cc motordan daha fazla verim alırsınız.
bir de unutulmasın ki hız sabitleme, şehir içi trafikte stop-start sistemi vb özelliklerle enerji verimi artıyor, tüketim düşüyor.
şu an motorlu taşıtlardan aldığımız verimi 1950-1980 yıllarında kullanılan o zamanki teknoloji-mühendislikle almaya kalksak (bu kadar da motorlu araç olsaydı) şu an kullandığımız yakıtın 3 misli fazlasını tüketirdik.
üretimde endüstriyel robotik teknolojisi ve otomasyon şimdi yeşil robotlarla daha az enerji ve daha az atık endüstri 4.0 ile daha da verimli bir üretime yol açacak (burada gelecek işsizliğe değinmeye gerek yok) şu an dünya nüfusunu 1950-80 arasına ışınlasak ve bu an olduğu kadar üretimi o zamanki teknoloji-mühendislikle yapsaydık kullandığımız enerji en az 4 kat fazla olurdu.
asıl gözden kaçan, tartışmamız gereken; şu an enerjide tasarruf yapmaya değecek bir durum da yok. yenilenebilir enerjiye yönelmek, kayıp-kaçak oranlarını azaltmak, enerjide tekelleşme önüne geçilmesi, rekabet ortamının enerji sağlayanlara yaratılması-dayatılması, adil ve kabul edilebilir fiyatlandırma, atıl olan enerji maliyeti yanı sıra kayıp kaçağı abone-kullanıcılara yansıtılmaması vb. konuşulması gerek.
uzun lafın kısası sanıldığı gibi daha fazla enerji kullanmıyoruz.
tam tersine daha az enerji tüketiyoruz.
enerji giderleri devletler, işletmeler, insanlar için sorun-mesele değildir.
tüm dünya'da asıl mesele enerjide uygulanan vergilendirme adeta gelir vergisine dönmesi. üretici-işletmeci, arabası olan tükettiği enerji adeta hükümetler için extra gelir vergilendirme gerekçesi oldu.
istatistik olarak bakıldığında daha az enerji tüketiyoruz ama geçmişe göre daha fazla maliyet daha fazla vergilendirmeye tabi tutuluyoruz. üstelik bu haksız orantısız fiyatlandırmaları zekamıza hakaret olarak çevre, enerji sarfiyatının azaltılması, enerjiyi doğru kullanma, israf etmeme olarak bize sunuluyor.
unutmadan...
bilal'e anlatır gibi derken internette görülen yeşilçam filmi bilal inci'nin "her yol helal, sıfırla bilal" filmidir.