olur olmadık şeyler yazılmış alakası bile yok. son yirmi yılda yapılan en iyi -belki de tek iyi- girişim. bir yerden başlanmış en azından.
yukarıdaki entrylere göre değerlendirilmesin aman diyeyim. eğitim modeli zaten öyle her yıl değişen ve değişebilecek bir şey değil. 2024 te sadece 9. sınıflarda uygulanacak üç dört yıl içinde kademeli olarak maarif modeline geçilecek.
biraz üşeniyorum yazmaya ama dayanamadım.
kesinlikle sorgulamaya, eleştirel düşünmenin geliştirilmesine dayalı bir model oluşturulmuş buna gelen tepkiler inanılmaz tutarsız ve ikiyüzlü.
hepiniz, herkes, topyekun karşı değil miydi ezberci eğitime? yok işte gitti.
model diyor ki bilgi yok, bilgi vermiyoruz, bilgiyi ezberletmiyoruz. öğrenci bilgiye yorum yaparak, uygulama yaparak kendisi ulaşacak.
edebiyat öğretmeni çıldırmış gibi karşı çıkıyor edebiyat tarihi anlatmak istiyor, ezber yaptırmak istiyor. model diyor ki sen edebiyat tarihçisi değilsin, edebi dönem ve tür temelli modeli unutacaksın. çocuklara anlama, düşünme, yansıtma becerileri kazandır. tanzimat, servet i fünun ezberletme, yazar eser ezberletme, şiir tahlili, metin tahlili yap. edebiyat tarihi öğrenmek isteyen de akademiye gitsin. zaten olması gereken yıllardır buydu. kitap okumayan okuduğunu anlamayan çocuklara divan edebiyatının özelliklerini madde madde ezberletmenin, namık kemal'in eserlerinin isimlerini ezberletmenin kimseye bir faydası olmadı, olmayacaktı da.
okuttukları dersin sanat dersi olduğunun farkında olmayan "anlatmayacaksam boşuna mı ezberledim bunları" diye üzülen öğretmen tabii ki modele karşı çıkıyor.
her branş için ortaya çıkacak zorluklar, çözülmesi gereken sorunlar vardır. ancak genel olarak yeni eğitim modelinin oturtulduğu öğrenci merkezli temelin doğru olduğunu düşünüyorum.