Yapay zekâ son yıllarda hayatımızı kolaylaştıracak büyük gelişmeler gösterdi. Sadece sorular sormak dışında görseller, videolar oluşturtarak ve hatta müzik besteleterek yapay zekanın bize sunduğu imkanlar sayesinde oldukça eğlenebiliyoruz ve bu alanda her an yeni bir gelişme yaşıyoruz. Ancak yapay zekanın bu şekilde milyarlarca insan tarafından yoğun bir şekilde kullanılmasının çevreye ve doğal kaynaklara bazı olumsuz etkileri olabilir:
Yüksek Enerji Tüketimi: Sistemlerinin eğitimi ve çalıştırılması büyük miktarda enerji gerektirir. Özellikle büyük dil modelleri ve derin öğrenme algoritmaları, yüksek güçlü grafik işlem birimlerine (GPU) ihtiyaç duyar, bu enerji tüketimini artırarak karbon ayak izini büyütebilir. işlemci ve anakart gibi bileşenlerin üretimi, yüksek miktarda enerji gerektirir, bu enerji genellikle fosil yakıtlardan elde edildiği için karbon emisyonlarını artırır.
Su ve Doğal Kaynak Kullanımı: Sistemlerinin çalıştırılması için büyük miktarda doğal kaynaklar gerekebilir, örneğin; veri merkezlerinin soğutulması yüksek miktarda su kullanımı gerektirebilir.
Doğal Kaynak Kullanımı: Yapay zekanın çalışması için bilgisayarların ve bilişim sektöründe kullanılan varlığı zorunlu olan diğer bileşenlerin üretimi için nadir toprak elementleri ve diğer mineraller kullanılır. Bu minerallerin çıkarılması ve işlenmesi, çevresel tahribata ve su kaynaklarının kirlenmesine yol açabilir.
Atık Yönetimi: Elektronik atıklar (e-atık), çevre için büyük bir sorun teşkil eder. Kullanım ömrünü tamamlamış bilgisayar bileşenleri, doğru şekilde geri dönüştürülmezse toksik maddelerin doğaya salınmasına neden olabilir.