dede korkut kitabı

entry3 galeri
    2.
  1. Çoğu kaynağa göre 1. milenyumun sonları ve 2. milenyumun başlarında ortaya çıkan, Türk milli ruhunu, yaşam tarzını ve ahlakını yansıtan bir destandır. Üzülerek söylüyorum, modern dönemde araştırmacılar bu destan üzerinde pek çok değişiklik yapmışlardır. Destan hakkında, ana içeriğinin ve amacının islam dinini yaymak ve Oğuz halkının birliğini göstermek olduğu yazılıyor. Bu düşünce hem komik hem de trajiktir. Öncelikle, destandaki olayların islam ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu konuda yeterince güçlü kanıtlar sunulabilir. Hatta bazıları, Dede Korkut'un Hz. Muhammed ile görüştüğünü ısrarla iddia etmektedir. Eğer bu doğruysa, Dede Korkut'un öncelikle islam'ı kabul etmiş olması gerekir. Onun ölümüyle ilgili düşünceler de pek mantıklı değildir. Söylenenlere göre, Dede Korkut Dağıstan'a islam'ı yaymak için gitmiş ve yerel halkın öfkesi sonucu öldürülmüştür. Mezarı da Dağıstan'dadır.
    Öncelikle, Dede Korkut'un bir şaman olduğunu bilmek gerekir. Bu noktaya özellikle dikkat etmek önemlidir. Dede Korkut'un boylar ve soylarla ilgili yaptığı anlatılar sıradan bir süreç değildir; Dede Korkut bilinmeyene dalar, oradan bilgiler getirir ve buna göre kararlar verirdi. isim verme töreni bunun en belirgin örneğidir. Ayrıca, Korkut Dede'nin kopuza yemin ettiğinden bahsedebiliriz. Neden Allah'a değil de kopuza? Görünen o ki, kopuz daha kutsal sayılıyordu. Bunun nedeni, Korkut Dede'nin bir şaman ruhunu taşıyor olmasıdır. Ayrıca, bu olaylar 7. yüzyılda gerçekleştiyse, destanda Tepegöz gibi mitolojik bir karakterin yer alması gülünçtür. Ya da o dönemde böyle bir karakterin varlığı ne kadar gerçekçi görünüyor?
    Görünüşe göre, bazı araştırmacılar ve insanlar islam adını kullanarak destana bir şeyler eklemek istemiş, fakat destanı, maalesef ki, birbirine katmışlar. Dede Korkut, Dede Korkut'tur. Hiçbir süslemeye ihtiyacı yok.
    25 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük