Arabesk, oryantal bir müzik türü. Daima duygusal olan şarkı sözleri, başarısız aşkları, her türlü günlük sıkıntıları konu olarak ele alıp umutsuzluğu ve başarısızlığı ifade etmektedir. Türkiyede özellikle 1980'li yıllarda yayıldı.
hakkında bilgi verdikten sonra yorumlamak istedim biraz bu müzik türünü. öncelikle şunu söylemeliyim ki çok sıkı takipçisi olmasam da dinlediğim müzik türünden biridir. dinlediğimi söylediğimde "ayyy iğrançsıın yaa! kıro senii" diyenler de oldu. açıkçası hiç umrumda değil. hoşuma giden her müziği dinlerim.
şuan türkiye'de bu müziği en iyi icra eden sanatçı ibrahim tatlıses'tir kesinlikle. üstüne tanımıyorum. zaman zaman ona meydan okuyanlar olsa da kimse onun sesine ve yorum gücüne erişemedi.
arabesk müzikte; hayata, yalancı dostluklara, sevgiliye ve bazen allah'a isyan edilir. hep bir depresyon, umutsuzluk, bitmişlik havası vardır. bazen ölümden bile bahsedilir. zaten çoğu kişi, arabeski en çok depresyonda olduğunda ya da sinirleri bozuk olduğunda dinleyip ağlar. bazı arabesk şarkılarda da sevgiliye abartılı övgüler yapılır.
arabesk, birçok müzik türüne de sıçramış, hayatımızın hep içinde olan bir şey artık. pop müzik yaptığını söyleyen kişiler bile (sezen aksu, tarkan vs) zaman zaman arabeske kaçan sözler yazmışlardır.
sezen aksu'nun "beni yak" şarkısında geçen şu sözler arabesk değil de nedir?
"ister öp okşa
istersen öldür.
Aşk için ölmeli aşk o zaman aşk..."
tarkan'ın yine "ay" şarkısında geçen şu sözler de arabesk duygusunu yansıtmıştır;
"Yanarım,sana emeklerime yanarım
Aah yanarım,ne fayda dönüşü yok
Yazık uçtu gitti yıllarım ne çıkar
Şimdi dönsen aah kalmadıki tadım"
türkiye'de azımsanmayacak bir dinleyici kitlesi mevcuttur. arabesk dinlemenin nedenleri az çok bellidir. çoğu insan hayatından memnun değil, mutsuz.. sosyo ekonomik koşullar, aşktaki başarısızlıklar vs.. en büyük etkenlerdir.
arabesk müziği arabesk yapan şarkılardan bazıları şunlardır: (çok fazla var aslında)