ahlaki yozlaşma...
birey veya toplum olarak yaşanan cehaletin sonucudur.
cahil insanların evrensel bir ahlak ile etik değerleri oluşamaz-biçimlenemez.
bu ahlak ve etik değerleri din veya toplumsal kurallar kanunlarla belirlemiş olsanız topluma empoze etseniz bile (örn: sorumluluk saygı suç-ceza vb açısından) kişi-toplum bu ahlak ve etik değerleri içselleştiremez, özümseyemez.
sonuç olarak kişi çalıyor ama çalışıyor zihniyetinde ben yaparsam flört sen yaparsan orospuluk çerçevesinde bana helal sana haram diyerek yapılan her tür ahlaksızlığı (sorumsuzluk, layakatsizlik, hukuksuzluk, rüşvet, taciz, tecavüz, cinayet vs.) kendi hesabını çıkarını kazancını düşünerek ya görmezden gelir ya da önemsemez.
cahil olduğu için yaşanan ahlaksızlığın getireceği yozlaşmayı hesap edemez. bu yozlaşma ile uzun vadede yaşayacağı kaybı göremez.
maalesef demokrasilerde çoğunluk haline gelmiş cehaletin çaresi yoktur. cahil insan eğitilemez, cehalet eğitimsizlikten doğmaz. cehalet-cahillik bir tercihtir ve biliinçli olarak insanın aklını kullanmaması durumudur.
demokrasi aldığımız hava gibidir, gereklidir.
cehalet ise telefonlarımızda notebooklarda bazı kablosuz bağlantılarda elektrikli arabalarda kullandığımız pillerin içinde olan lityum gibidir.
lityum son derece aktif bbir madde olup hava su ile etkileşime girince son derece yanıcı parlayıcıdır.
cehaleti (lityum pil yangınını) demokrasi içinde (soluduğumuz hava) su ile (eğitimle) çözemezsiniz. lityum yangınında su ile müdahale yanmayı artırmaktan hızlandırmaktan başka işe yaramaz.
son 20 yılda her köşe başına açılan üniversiteler, artan üniversite mezunu ile toplumumuzda eğitim mi arttı yoksa cehalet mi?