1* (bkz: kemalist ulusculuk): ulusların eşitliğini ve özgürlüğünü savunur. ulus kavramına ne ' ırk ' nede ' din' sokar.ulusu ortak geçmiş, ortak dil, ortak kulture dayalı bir olgu olarak tanımlamıştır.. yani son 50 yıldır kullanılan ırk ve din oyunlarının oynanması için gerekli zemin hazırdır. *
2* (bkz: kemalist cumhuriyetçilik): özgürlükçü, sivil toplumcu, katılımcı anlayışı içerir.
3*** (bkz: kamalist laiklik): dine saygılı ama dinin siyasete karışmadığı ,aklın ve bilimin ışıgında sorunlara çözüm arayan bir toplum, akla ve bilime dayanan bir (bkz: milli eğitim) öngörür. bazı kuşakların demokrasinin, bazı kuşakların ise bir din devletinin gereklerine göre yetiştirilmemesine karşıdır.
bu kadar basit cümleler açıklanan bi olayı nası sindiremez insanlar hala anlamış değilim.
4* (bkz: kemalist halkçılık): sınıfsal ayrıcalıkları reddeden, seçkinciliğe karşı çıkan toplusam düzende emeğe öncelik tanıyanbir toplumculuktur.
5* (bkz: kemalist devletçilik): ekonomide özel kesime karşı olmayan , hatta destek olan, ama toplum yararının gerektirdiği 'akılcı kullanımı devletin' gözetmesini öngören bir temel üzerine kurulmuştur.
6* (bkz: kemalist devrimcilik): eskimiş kurumları değiştirip çağın gereklerine uygun yeni kurumlar oluşturma ve gereksinmesinden doğmuştur. koşullar değiştikçe aklın ve bilimin ışığında sürekli yenilenmeyi en ileri çözümler bulup uygulamayı öngören bir ' sürekli devrim' anlayışına sahiptir.