Pek çok kişi tarafından hiç tanınmayan müzikal olarak çok gelişmiş, tek bir keman için yazılmış solo sonat.
Bilmeyen kulaklar için gerçekten "kafa ziken" ,yıllar geçip kişinin müzik zevki geliştikçe güzelleşmeye başlayan, en sonunda wooouuww dedirtip, çok güzelmiş dedirten, büyük keman solo sonatı.
4 bölümlüdür.
4'ü de değişik değişik müzikal maceralardır.
Eugene ysaye, belçikalı bir kemancı/ besteciydi, solo sonatları yazarken örnek aldığı kanaat önderi j.s.bach, ve bach'ın 6 solo keman sonatlarıydı. Ysaye sonatlar da 6 sonattırlar.
Birinci sonatın 1.bölümü grave, ysaye'nin 6 sonatlık solo sonat projesine giriş bölümüdür...bölüm, ben bach'ı örnek almakla birlikte kesinlikle bach ' a benzemem!!, diye haykırmaktadır !!
Keman tekniği açısından gerçekten çok güçtür bu "grave"...yenilir yutulur, çalınır bişey diildir bu...ama büyük kemancılar vardır çalabilen, shumsky gibi, kremer gibi...o vakit büyük bir zevktir bu parçayı dinlemek....
Fuga...g moll fuga, bach, örnek alınarak yazıldığı her halinden belli olan bir parçadır. Çok güzeldir bu. Fuga, karmaşık bir müzik biçimidir, öyle her önüne gelen bir fuga yazamaz, buradan anlarız , bu ismi cismi hiç de bilinmeyen eugene ysaye, bayaa bayaa iyi bir bestecidir!!
3.bölüm eserin yavaş bölümüdür...ben kişisel olarak bu bolümü çok beğenirim.
4.bölüm...güçtür!! Dezimen, birinci bölümde de "kırık" olarak duyurulan onlular, ki oradakiler daha güç, burada birlikte duyurulur. Çok güzel bir bölümdür bu da...
Bu bolümü oscar shumsky, efsanevi çalmıştır!!
Dinleyen, diyecektir ki pagan bu kadar uzun yazmışsın bu ne yaw, kafam çüküldü...öyle diil o işte...kulağını eğitmiş adam içindir bu entry.
Eğitmemiş için diil!!
Bütün 1.sonat keman için yazılmış en güç eserlerden biridir!! Bu yüzden çok az çalınmıştır ve bu yüzden hiç de öyle "ünlü" falan diildir. Ama aslen her türlü "şöhreti" sonuna kadar hakeder.