ülkede insanlar şu an öyle bir yokluk içinde ki...
en acı olan da insanlar aç ve yoksul olduğunun farkında değil.
zamlar-ekonomik durum hayat pahalılığı meselesi olmaktan çıkmış, her anlamda biyolojik ve ruhsal olarak türk toplumunu hastalıklı bir millet haline getirip hayat pahalılığı artık bir sağlık yaşam-hayatta kalmak meselesi olmuştur.
içki ve sigaraya yapılan astronomik zamlar yüzünden insanlar ölmekte.
astronomik artan fiyatlar yüzünden sağlıksız yetersiz dengesiz beslenen ilköğretim çağında ki gençlerde kansızlık gelişim bozukluğu %80'ler seviyesine çıkmış.
10 genç-çocuktan 8 tanesi ileriki yıllarında kalp damar hastalarına yakalanacak.
insanlar artık gıdaların sağlıklı kaliteli olmasına değil de fiyatlarına bakıyor ve üreticiler de artık sağlıklı gıda yerine halkın alabileceği fiyattan ürün üretebilmek için kaliteden ödün vermekte.
eğitim hayatında 10 çocuktan 5 tanesi soruyu anlayamıyor. sınavlarda çözülen-doğru cevap verilen matematik fizik kimya biyoloji vb sorularının ortalaması zeka sorunu yaşayan doğuştan veya sonradan yaşanan beyin gelişiminde olumsuzluklar yaşayan öğrencilere uygulanan özel eğitimde alınan sonuçlarla eş değer.
bu %50'ye yakın çocuklarımız geri zekalı mı?
eğitim sisteminin yetersizliği mi?
hayır!
çocuklar yeterli dengeli ve sağlıklı beslenemiyor. örn: beynin öğrenme ve hafıza becerileri-kapasitesine en büyük etkiyi yapan bdnf proteinleridir.
yeterli dengeli sağlıklı beslenemeyen, gelecek kaygısı içinde, karnını doyurmakta zorlanan ailelerde bu çocukların beyinlerinde bdnf proteinleri yeterli seviyede olur mu? bu çocuk sağlıklı ve normal bir akıl ve zeka kazanabilir mi?
sadece çocuklar mı?
yetişkinler de aynı sorunu yaşıyor. toplum genelinde seyreden ve aklı-zekayı kullanmama örnekleri (bakınız: sokak röportajları ve kim milyoner olmak isterde elenen yarışmacılar, ucuz ekmek kuyruğunda bekleyip dünya bizi kıskanıyor diyenler) yanında hastane ve sağlık ocaklarında yazılan antidepresanlar vitamin hapları dünya genelinde rekor kırıyoruz.
açlık seviyesinde yetersiz dengesiz ve sağlıksız beslenen insanlarda ilk ve en önemli belirtiler ruhsal rahatsızlıklar ile cilt problemleridir. daha da geniş açıdan bakarsanız asabiyet, değer yargılarının dejenere olması (davranış bozuklukları-huy değişmesi de diyebiliriz) algılama zorlukları, tepkimede gecikme-refleks sorunları vs. vs.
eğer bu durum (yetersiz dengesiz sağlıksız beslenme sürerse) rahatsızlıklar kronikleşir ve bunun tedavisi pek yoktur. her 100 hastadan anca 3-5 tanesi bu rahatsızlıkları atlatır.
son 10 yılda en az 15 milyon insan bu kronik rahatsızlıklarla boğuşuyor. gençlik olarak tam anlamıyla hastalıklı bir toplum yarattık. sorun artık zam-ekonomi değil de bir sağlık, yaşama-hayatta kalma sorunu oldu. bunu kimse dillendirmiyor-konuşmuyor. özellikle kadınlar ve çocuklar bu açlıktan ilk etkilenen kesim. açlık çeken afrika ülkeleri düzeyinde sebze meyve hayvansal gıdalar balık et süt ürünleri tüketiyorruz ve bu tüketimin de en az %80 kısmı sağlıksız.
edibüdü: bdnf- brain derived neurotrophic factor. beyinde türetilmiş sinir hücresi büyüme faktörü, BDNF, gelişmekte olan nöronların büyümesini, değişmesini, sinir sistemimiz olgunlaştıktan sonra nöronlarımızın yaşayabilmelerini, sinaptik nöroplastisiteyi ve uzun dönemli hafızanın oluşmasını sağlayan ve düzenleyen proteindir.
bdnf, beynimizde öğrenme ve hafıza konusunda çok önemli bir yere sahip proteindir. beynimizde ki bdnf miktarını doğrudan etkileyen birçok faktör vardır. fazla miktarda sahip olmanız veya az miktarda sahip olmanızın yeni bir şeyler öğrenmemiz konusunda çok önemli bir yere sahiptir.