zorunlu askerlik bazılarının zoruna gider. doğrudur gider. normali de budur. ölme/öldürme eğitimi almak, henüz kimseyi öldürmeseniz bile, gayet rahatsız edici bir durumdur. rahatsız olmayanlar için ek başlık olarak: (bkz: insanlık)
şimdi gelelim saçmalıklar dizinine de ak götü kara götü meydana çıkaralım.
1) manevi bağlayıcılık, sadece "türküz biz" , "madem türksün göster ürksün" ile "zorunlu askerlik" gibi seçeneklerle oluşmayabilir. dayanışma, paylaşma vs. gibi kavramlar ile de sağlanır. bunu anlamak için asker kafalı değil, sakin kafalı olunmalıdır.
2) ülkedeki herkesin askerlik yapmış olması az rastlanır bir toplumsal bütünlük sağlar önermesini ortaya atmak için bayağı bir ıkınmak gerekir. dünyanın bir çok yerinde zorunlu askerlik yoktur. insanlar bunun yerine kamu hizmeti yaparlar ki bu da kamuya duyulan inancı askerlikten daha fazla artırır. eğer ortalama zekaya sahip olursanız anlarsınız. ayrıca kosta rika'da 60 yıldır milli ordu olmamasına rağmen kosta rika hala orada. benimle temasa geçerlerse bir dünya haritası gönderebilirim isteyenlere.
3) evet, türkiye'nin durumu içler acısı. evet, kimsenin doğru dürüst okuması yok. peki, sormazlar mı adama devlet bütçesinin yüzde kaçı eğitime ayrılıyor? ya da yüzde kaçı askeri kurumlara ayrılıyor? ben sordum yanıtını aldım. laf ebeliği yapmadan önce araştırmak gerekir değil mi canlar? sen eğitim kurumunu kurdun, o kurumlara ulaşımı sağladın da herkes hala okuma yazma bilmiyorsa o zaman söylersin bunları. ayrıca bak bu da türkiye demekle ya da al bu da şehir demekle olmaz o işler. inan o adam senden benden daha iyi biliyor türkiye'yi. o türkiye'nin gerçek yüzünde yaşıyor. terziliğe soyunmadan önce kendi donunuzu dikin ulan!
4) olaya sosyal açıdan bakınca da tepemde zar zar öten helikopterler psikolojik savaşın bir parçası olarak insanlar üzerinde etkiler yaratır. bunun da sosyolojik etkileri olacaktır elbet. özellikle, doğuda alçaktan uçan jetler veya kırtasiyelere yanlışlıkla konan bombalar... amanın bunlara girmeyelim kimsenin borusuna gitmesin.