senin allah, tanrı, rab, zeus, odin, manitu, gök tengri, ahura mazda, buda/sidarta gotama vb diye tanımladığın bir yaratıcı inancın olsun veya olmasın, yaratıcıyı hangi dilde anarsan an ya da anma tüm bunlar önemsizdir.
- ne dedin, sen odin için önemsiz mi diyorsun?
* evet canım, aynen öyle...
önemli olan yaratıcı inancı taşıman taşımaman değildir. önemli olan yaratıcı olması-olmaması da değildir. asıl önemli olan ve sadece tek bir öncelik var; senin insan olman, zaten ttüm yaratıcı din öğretilerine bakarsanız bütün inanç olgusunun temelinde yaratıcı varlığı-yokluğu meselesi değil de insan olma erdemi yatar.
sen insan olmadıktan sonra allah, tanrı, rab, zeus, odin, manitu, gök tengri, ahura mazda, buda/sidarta gotama vb isimlerle yaratıcı inancın-dinin olsa ne olacak olmasa ne olacak?
yaratıcı kendine inanmanız-inanmamanız, varlığını bilmeniz-bilmemenize değil de insan olup olmadığınıza bakar.
eğer sen yola tükürüyor, komşun balkonda iken sen üst kattan kafasına halı çırpıyorsan, sokağa çöp atıyorsan, bir sıra beklerken senden önce gelen insanın hakkını yok sayyıp öne geçiyorsan senin allah, tanrı, rab, zeus, odin, manitu, gök tengri, ahura mazda, buda/sidarta gotama vb isimle andığın yaratıcın olsa ne olur olmasa ne olur, yaratıcı olsa ne olur olmasa ne olur, sen daha insan olamamışsın.
inandığın veya inanmadığın o yaratıcı, din olgusu hakkında en ufak bir şüphen varsa ve insanlarla yaratıcı var-yok tartışmalarına giriyorsan zaten senin-başkalarının allah, tanrı, rab, zeus, odin, manitu, gök tengri, ahura mazda, buda/sidarta gotama vb isimle andığı yaratıcı yok demektir.
birisi yaratıcı-din tartışmasında tanrı var-yok diyorsa ona kalkıp "tanrı değil, allah de" demeyin. teolojik açıdan ve islam diyalektiği açısından aptal ile hödük arasında bir görüntü arz edersiniz.
senden önce ve senden sonra da başka bir yaratıcı inancı varsa ve yaratıcıyı başka adlarla ananlar varsa en azından islam diyalektiği açısından bu allah denen yaratıcının varlığına delalet eder.