Her anakartta CPU'nun yakınında voltaj regülatör modülü veya VRM adı verilen bir devre bulunur. VRM'nin görevi, güç kaynağından gelen gücü CPU için kullanılabilir hale getirmek ve tabiri caizse stabilize etmeye yardımcı olmaktır. VRM olmasaydı CPU'nuz çalışmazdı bile!
RAM ayrıca RAM yuvalarının yanında çok daha küçük, daha basit bir VRM'ye sahiptir. Ancak genellikle yalnızca CPU'nun VRM'sine odaklanılır. Ağır RAM hız aşırtma işlemi birkaç kişi tarafından yapılır ve RAM, CPU'dan çok daha az güç kullanır, bu nedenle genellikle göz ardı edilir.
mikroişlemciye ve yonga setine uygun besleme voltajını sağlayan , +3,3 V , +5 V veya +12 V'yi cihazların gerektirdiği daha düşük voltajlara dönüştüren bir dönüştürücüdür . Farklı besleme voltajlarına sahip cihazların aynı anakart üzerine monte edilmesine olanak tanır. Kişisel bilgisayar (PC) sistemlerinde VRM genellikle güç MOSFET aygıtlarından oluşur https://galeri.uludagsozluk.com/r/2348714/+
Çoğu modern CPU , 1,5 V'tan daha düşük bir voltaj gerektirir ; CPU tasarımcıları daha düşük CPU çekirdek voltajları kullanma eğiliminde olduğundan ; daha düşük voltajlar, genellikle CPU soğutma sistemlerinin tasarımında nominal değer olarak hizmet eden termal tasarım gücü (TDP) aracılığıyla belirtilen CPU güç dağılımının azaltılmasına yardımcı olur
temel olarak Bir VRM ayrı güç “fazlarından” oluşur. Temel güç fazınız iki transistörden, bir "bobin" ve bir kapasitörden oluşur. Transistörler çok ısınabileceğinden ve sıcaklığa daha duyarlı olabileceğinden bir soğutucu ile kaplanmış olabilir veya olmayabilir. Modern anakartlardaki bobinler genellikle küçük siyah veya gri küpler halinde görünür ve bazen bunların ortasında farklı renkte küçük bir bölüm bulunur. Kapasitörler, bobinlerin yanındaki genellikle küçük silindir şeklindeki diğer bileşendir.
VRM'de iki ayrı güç fazı grubu vardır. Biri CPU çekirdekleri için kullanılırken diğeri, entegre GPU gibi CPU'nun diğer parçaları tarafından kullanılır. Tipik anakartınızda, CPU çekirdekleri için kullanılan güç fazları (en çok önemsediklerimiz) CPU'nun solunda, diğerleri ise onun üstünde bulunur, ancak bu her zaman geçerli değildir, özellikle de küçük anakartlar için.
Güç fazı sayısı arttıkça, belirli bir güç fazının "çalışma" süresi azalır. Örneğin, iki güç fazınız varsa, her faz zamanın %50'sinde çalışıyor. Üçüncüyü ekleyin ve her aşama zamanın yalnızca %33'ünde çalışır ve bu şekilde devam eder! https://galeri.uludagsozluk.com/r/2348715/+
Aynı bileşenlerin kullanıldığını varsayarsak, ne kadar fazla faz eklerseniz, her faz o kadar soğuk çalışır, VRM o kadar fazla güç üretebilir ve CPU'nun voltajları o kadar kararlı olur. CPU'nuz ne kadar çok güç kullanırsa VRM o kadar sıcak çalışır. Soğutucunun çalışması VRM'nin ömrünü uzatır ve hız aşırtma tutkunlarının potansiyel endişesi olan aşırı ısınma riskini azaltır. Daha yüksek güç çıkışı yeteneği, sistemin kapanmasına veya CPU'nun yavaşlamasına neden olabilecek VRM'nin aşırı yüklenmesi riskini azaltır. CPU için daha iyi güç kararlılığı, hız aşırtma kararlılığı için gereken voltajı sınırlı bir ölçüde azaltabilir, CPU sıcaklıklarını ve teorik ömrünü iyileştirebilir.
Faz Kalitesi
Daha fazla güç fazının mutlaka daha iyi bir VRM anlamına gelmediğini anlamak önemlidir. VRM'nin tamamındaki gerçek bileşen seçimlerinin, çalışma sıcaklıkları ve VRM'nin ne kadar güç taşıyabileceği üzerinde büyük etkileri vardır. Daha fazla fazın avantajı, VRM'nin çıkış voltajının kararlılığıdır; sıcaklıklar ve VRM'nin güç çıkışı yeteneği ise havadadır.
Eğer bileşenler yeterince iyiyse, dört aşama genel olarak sekiz aşamadan daha iyi bir seçim olabilir. Pratik açıdan bakıldığında, daha fazla aşama genellikle daha iyi bir seçimdir, ancak bu her zaman doğru değildir, bu nedenle duruma göre değerlendirmek en iyisidir.