güç kaynağı

entry3 galeri
    2.
  1. alternatif akımın (AC) voltajını doğru akım (DC) voltajına dönüştüren elektronik bir devredir. Temel olarak şu elemanlardan oluşur: transformatör, filtre ve regülatör devreleri. Güç kaynağı üniteleri (PSU), bilgisayarlarda, amatör radyo verici ve alıcılarında ve giriş olarak DC voltajı kullanan diğer tüm elektronik ekipmanlarda kullanılır. Zaman zaman uçucu veriler barındıran bilgisayarlar için kesintisiz güç kaynağı şarttır. Bu, bilgisayarınızı ani kapanmalara karşı korumanın yanı sıra, elektrik kesintisi ve düşük voltaj nedeniyle verilerin bozulmasını da önler.

    Transformatör, elektrik enerjisini primer sargıdan sekonder sargıya frekansı etkilemeden aktaran statik bir cihazdır. AC voltaj seviyesini yükseltmek veya düşürmek için kullanılır ve elektronik sistemin geri kalanını AC gücünden yalıtır.

    Transformatörün primer sargısı alternatif akım üreten bir AC voltaj kaynağına bağlanırken, sekonder bir yüke bağlanır. Birincil ve ikincil sargılar fiziksel olarak birbirine bağlı değildir ancak Faraday yasasını izleyen elektromanyetik indüksiyon nedeniyle ikincil sargıda indüklenen bir voltaj vardır.

    Transformatörlerin üç ana işlevi vardır: voltajı yükseltmek, voltajı düşürmek ve birincil ve ikincil devreler arasında izolasyon sağlama
    k.
    Masaüstü bilgisayarlarda kullanılan basit bir güç kaynağı. Bu ünite bilgisayarın düzgün çalışması için gerekli olan düzenlenmiş voltajı sağlar.

    Doğrultucu veya redresör, AC gücünü titreşimli DC'ye dönüştürmek için kullanılan bir cihazdır. Temel doğrultucu diyottur. Bu diyot ileri yönde doğrultucu görevi gören tek yönlü bir cihazdır. Diyot kullanan üç temel doğrultucu devresi, yarım dalga, tam dalga, merkezden kılavuzlu ve tam dalga köprü tipidir.

    Topraklama Redresörlerinin Amacı

    Transformatör, ikincil sargıyı birincil kaynaktan izole eder. Birincil kaynak topraklanmış olabilir, ancak ikincil sargınız bağlı olmadıkları için değildir. ikincil sargı herhangi bir potansiyele referansta bulunmaz. Topraklama uygulamak yalnızca ikincil devreye bir referans potansiyeli verir.

    Filtre

    Güç kaynağının filtresi, dalgalanma bileşeninin çıkışta görünmesini önlemek için kullanılır. Doğrultucu devrelerden gelen titreşimli DC'yi uygun şekilde düzgün bir DC seviyesine dönüştürmek için tasarlanmıştır. Güç kaynağı filtrelerinin iki temel türü kapasitans filtresi (C filtresi) ve Direnç-Kapasitör filtresidir (RC filtresi). C filtresi mevcut en basit ve en ekonomik filtredir. Öte yandan, RC filtresi, kapasitör filtresindeki dalgalanma voltajının miktarını azaltmak için kullanılır. Birincil işlevi, sinyalin AC bileşenini zayıflatırken DC bileşeninin çoğunu geçirmektir. RC filtresi dirençlerden ve kapasitörlerden oluşur. RC filtreleri, belirli frekansları bloke ederek ve diğerlerini geçirerek bir sinyali filtrelemek için kullanılır. Yaygın RC filtreleri Yüksek Geçişli filtreler ve Düşük Geçişli filtrelerdir.

    Dalgalanma ve Dalgalanma Faktörü

    Dalgalanma, düzeltmeden sonra sinyalin istenmeyen AC bileşenidir. Yüke zarar verebileceği veya zarar verebileceği için istenmeyen bir durumdur. Yüksek dalgalanmaları önlemek için güç kaynağına filtrelerin takılmasının ana nedeni budur. Filtrenin görevi sinyali düzeltmek ve AC bileşenini veya değişikliklerini bastırmaktır. Dalgalanma faktörü, dalgalanma voltajının ortalama karekökünün çıkış voltajındaki DC bileşeninin değerine oranıdır. Bazen yüzde olarak veya tepeden tepeye değer olarak ifade edilir. Dalgalanma faktörü devrede kullanılan filtrenin etkinliğini belirler.

    RC filtreli örnek bir tam dalga köprü doğrultucu devresi. Filtre, sinyalin AC bileşenini azaltmak için kullanılır.

    Bir voltaj regülatörü, çok kararlı veya iyi düzenlenmiş bir DC çıkışı sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Yükün düzgün çalışabilmesi için sabit bir çıkış voltajına sahip olmak her zaman idealdir. Çıkış seviyesi, giriş voltajındaki değişiklikten bağımsız olarak korunur. Yaygın olarak kullanılan transistör voltaj regülatörleri seri voltaj regülatörü ve şönt voltaj regülatörüdür.
    Seri Voltaj Regülatörü

    Seri eleman, düzenlenmiş bir çıkış olarak çıkışa giden düzenlenmemiş giriş voltajının miktarını kontrol eder. Düzenlenmiş çıkış voltajı, karşılaştırıcı devresine geri bildirim sağlayan bir devre tarafından örneklenir ve bir referans voltajıyla karşılaştırılır.

    Şönt Voltaj Regülatörü

    Şönt voltaj regülatörü, çıkış voltajını düzenlemek için akımı yükten uzağa yönlendirerek düzenleme sağlar.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük