şu an gerçekten yaşanan durum pahalılık, ekonomik bir sorun değil.
John Maynard Keynes hazine maliye bakanı olsa, adam smith cumhurbaşkanı olsa (adam ben ekonomistim derse garip olmaz yani. o bakımdan cumhurbaşkanı olsa dedim) milton friedman merkez bankası başkanı yapsanız, friedlich list sanayi bakanı, thomas malthus sarayda baş danışmanlık görevine getirilse yine sorunumuza çare olamaz.
sözlükte "abi ya! her şey çok pahalı" diye ağlamanızın nedeni ekonomik sorunlar değil. tıpkı viral bir enfeksiyon için antibiyotik kullanmak gibi, ekonomik olmayan bir sorunu ekonomik tedbirlerle çözemezsiniz.
inanın bana, benim gibi 100 lira verip ekmek alsa para üstü kaç lira alacağını bilmeyen eğitimsiz cahil birini ekonominin başına getirip ekonomiyi düzelt deyin bundan daha kötüsü olamaz.
neden mi?
ben bilmediğimi bilirim.
bu da başarının en büyük adımıdır. örn: rahatıma düşkünüm, ben bilirim diye ortaya çıkmam millete ayar vermeye kalkmam. kendimi zora sokmam, öğrenmeye çalışmam, laylaylom yaşar her şeyi kendi haline bırakırım.
bir malın fiyatını piyasa, arz-talep dengesi belirler. ilk önce çalkantı olsa bile piyasa 1-2 yılda kendini düzeltir. döviz çıkıyorsa faiz de çıkar, faizler çıkarsa fiyatlar yükselir, fiyatlar yükselirse alım gücü kadar üretimde düşer, kaçınılmaz olarak ödemeler yükümlülükler krediler çevrilmesi zorlaşır ve bu zincir sürer. unutulmasın ki sonsuz olan bir şey yoktur. araba üreten arabayı satamayınca, televizyon telefon üreten bunları satamayınca, elma armut üreten satamayınca eksilen aksayan para girdisi artan maliyetler düşen satışlarla piyasalar finans sistemi üreten kepenk kapatmaz, insanlar da almaktan yemekten tüketmekten vazgeçmeyeceği için sisteme müdahale olmasa bile sistem kendini yeniler-düzeltir.