eğitimde fırsat eşitliğini savunan ya cahil ya da embesil olmalı.
eğitimde fırsat eşitliği eğitimin kalitesini seviyesini yok eder. eğer biri çıkıp tersini savunursa cehalet geri zekalılık ötesi aptallığındandır.
eğitimde fırsat eşitliği diyen cahillere bir örnek; vereceğiniz eğitim, eğitimi verdiğiniz insanın anlayacağı-algılayacağı ve ileride uygulayacağı seviyede olmalıdır. eşek katır at deve hepsi yük hayvanı diyerek hepsine aynı ağırlıkta yükü yükleyip aynı coğrafyada aynı hızda gitmesini, hepsinden de aynı verimi almanız düşünülemez.
akıl zeka yetenek olarak duvarcı ustacı, sıvacı olacak birini tıp fakültesine alıp estetik cerrah eğitimi vermek, nalbant olacak birine devlet güzel sanatlar akademisinde resim (grafik, teknik ressam) eğitimi vermek, bunlara "fırsat eşitliğinde insanların istediği bölüm-branşlarda eğitimi alma hakkı vardır" demek, baraj puanlarına, yetenek-yeterlilik sınavlarına karşı çıkmak (örn: devlet güzel sanatlar akademisine puanım tutuyor diye, fırsat eşitliği diye gireceğim demek) savunmak cehalet ötesi bir durumdur.
unutmadan... akıl zeka yetenek ve altyapı olarak bir eğitimi alma yeterliliğine haiz biri maddi veya manevi açıdan bu eğitimi alamıyorsa (para, kültür, çevre, imkan-kaynak, okul vb nedenlerle) o insana bu eğitimi vermek devletin ve toplumun asli görevidir.
devlet ve toplum insanlarını ihtiyaçlarına göre geleceği için yetiştirmek zorundadır.
nalbant olacak insanları nalbant, duvarcı sıvacı olacak insanları duvarcı sıvacı olarak yetiştirmek eğitmek zorundadır.
fırsat eşitliği diyerek eğitimde her insanı istediği okula koymayı-istediği eğitimi almasını sağlamak, sınavlarda baraj puanı, extra yeterlilik yetenek sınavları, değerlendirme-eleme kriterlerine karşı çıkmak cehalet ötesi aptallıkla açıklanabilir. böyle bir eğitim sisteminde kalite olmaz. toplumun devletin kaynakları ve zamanı gereksiz yere boşa harcanmış olur.
bir toplumun gençliğini eğitmeyi yetiştirmeyi, devlet toplumun geleceğini şekillendirmeyi bırakın, evde sebze çorbası yapsanız veya turşu kursanız elinize geçeni yemeğin turşunun içine doğramaz damak zevkinize beğeni kriterinize göre davranırsınız.
eğitimde de toplumun ihtiyacı, zamanın geleceğin gerekliliği, insanların akıl zeka yetenek alt yapısına kapasitesine göre yol izlersiniz.
fırsat eşitliği diyerek neyi savunduğunuzu bile anlamaya anlatmaya zekanız yetmeden ahkam kesmeyin.
tıp fakültesi yok diye tıp eğitimi alamayan veya param yok diye okuyamayan ya da kadınlar okumaz, bu aileden modacı çıkmaz vb gerekçelerle okuyamayan-istediği eğitimi alamayan insanları fırsat eşitliği kapsamında değerlendirmemek gerek ve de eğitimde fırsat eşitliği diye cahilce saçmalamayın.
eğitimde fırsat eşitliği olmaz.
yeterliliğiniz yoksa o eğitimi alamazsınız.