yemek tabağından en popüler anne söylemlerine ulaşmak*
100 kişiye sorduk. en popüler 48 cevabı arıyoruz! yemeğini bitirmeyen çocuğun mağduriyetine neden olan klişeler nelerdir?
erol evgini çok severim, güldüğümde gözlerim onunkiler gibi kısılır, ses tonum onunkiyle aynı ama allahtan onun gibi "yaratıcı"(!) bi oğlum yok.
erol abi gibi sordum insanlara ve 48 değil de 2 cevaba rastladım..
Ekmeksiz Kaşıkla: Efendim Ege yöresinde "ekmeksiz kaşıkla" klişesinin yerini, iç Anadolu'da "ekmeksiz ye" almaktadır. coğrafi kategorizasyondan vazgeçip özele indiğimde, annemin bu klişesinin yerini, babamdan "olm ye lan şu yemeğini annen kafamı mkiyo" cümlesi alır. en popüler cevamız buydu..
Yiyebildiğini Ye, Yiyemediğin Tabağında Kalsın: Bu kullanım daha çok "nezaket" içerir. aslında yine aynı buyurgan tavır vardır bu klişede de ama anne kişi, burda farklı bi ikna metodundan hedefi vurmayı amaçlamaktadır. er kişi de bilir ki o yemek tabağa koyulduktan sonra tez zamanda bitirilecektir, bitirilmeden kalkılınırsa ızdırap oluncaktır.. genellikle ilk klişeden önce gelen anne cümlesidir, dikkat edilmelidir..
şimdi bi özür yazısı.. nankörlük etmenin anlamı yok! satırları okuyan bazı arkadaşların: "ulan abura koyım, sanki senin kötülüğünü mü istiyo annen? niye böle kınar gibi bişiler çizittirdin ibine" dediğini duyar gibiyim.. öncelikle ben senin abura koyım, hem bu uzun yazıyı okuyup hem bana sövemezsin arkadaşım, akıllı ol, alırım aşşağı.. özür yazısı diyoduk, evet..
bizim al yazmalı, elleri gurbet kokan, türkü gözlü analarımız.. bizim pamuk kalpli, kadife sesli*, türkü gözlü annalarımız.. bizim vefakar, cefakar, türkü gözlü analarımız.. dünyada bizi sıkan en son klişe sizinkilerdir herhalde..
erol evgin o saçlar peruk mu? delikanlı ol iki dakka!