Dün Ankara da yine küçük bir çoçuk köpeklerin saldırısına uğradı ve halen komada. Ateş düstüğü yeri yakıyor. Kaç tane daha insan köpekler tarafından parçalanarak öldürülmeli ki tedbirler alınsın. Bir daha bu durumların olmaması için gerekli önlemlerin alınması şart.
Kanuna göre bir hayvanın bakımını ve yönetimini sürekli veya geçici olarak üstlenen kişi hayvanın sorumluluğunu da alır.
Bir hayvanın bakımını ve yönetimini üstlenen kişi, sahibi olduğu hayvanın başkasına zarar vermesini önleyecek tedbirleri almada gerekli özeni ve dikkati göstermek zorundadır.
Hayvanları Koruma Kanunu
Madde 5- Bir hayvanı, (…)2
sahiplenen veya ona bakan kişi, hayvanı barındırmak,
hayvanın türüne ve üreme yöntemine uygun olan etolojik ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına
dikkat etmek, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür.
TCK 177. Madde
Gözetimi altında bulunan hayvanı başkalarının hayatı veya sağlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde serbest bırakan veya bunların kontrol altına alınmasında ihmal gösteren kişi, altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Hayvanlari koruma kanunu uygulama yönetmeligi
MADDE 35 – (1) il hayvan koruma kurulu, her ilde valinin başkanlığında;
a) Büyükşehir belediyesi olan illerde, büyükşehir belediye başkanları,
b) Büyükşehire bağlı ilçe belediye başkanları,
c) Büyükşehir olmayan illerde belediye başkanları,
ç) il çevre ve orman müdürü,
d) il tarım müdürü,
e) il sağlık müdürü,
f) il milli eğitim müdürü,
g) il müftüsü,
ğ) Büyükşehir belediyesi olan illerde büyükşehir belediyesi veteriner işleri müdürü,
h) Büyükşehir olmayan illerde ise il belediye veteriner işleri müdürü,
ı) Veteriner fakülteleri olan yerlerde, fakülte temsilcisi,
i) Münhasıran hayvanları koruma ile ilgili faaliyet gösteren gönüllü kuruluşlardan valilik takdiri ile seçilecek en çok iki temsilci,
j) il veya bölge veteriner hekimler odasından bir temsilciden
oluşur.
(2) Kurul başkanı, gerekli gördüğü durumlarda konuyla ilgili olarak görüş ve önerilerini almak üzere diğer kurum ve kuruluşlardan yetkili isteyebilir. illerde temsilciliği bulunmayan kuruluş var ise, il hayvan koruma kurulları diğer üyelerden oluşur. Kurul, çalışmalarının sonucunu, önemli strateji, uygulama ve görüşleri Genel Müdürlüğe bildirir. Kurul, kurul başkanı tarafından toplantıya çağrılır.
(3) Kurulun sekreterya hizmetleri il müdürlüğü tarafından yürütülür.
Mevzuatta hayvan bakanlara ve ilgili kurumlara verilen sorumluluklar net. Mevzuat gereği hayvanların tehlike oluşturacak şekilde bir bölgede toplanmasına müsaade eden belediyenin, hayvanları besleyenlerin cezai sorumlulukları da net.
Bunun için öncelikle ilgili kurumlardaki yetkililerin cezalandırılması gerekmekteki işlerini tam yapsınlar. Kurumlar işini tam yapıyorda kişilerden kaynaklanan bir durum var ise de ilgili kişilere cezai müeyyide uygulamak gerekir.