evrim

entry441 galeri video7
    421.
  1. --- spoiler ---

    gelecek sefer evrimi gösteren kanıtlar sıralamanızı istediklerinde kendi vücudunuzu örnek gösterebilirsiniz: bilekleriniz, kulak kaslarınız, üşüyünce tüylerinizin diken diken olması ve elbette kuyruksokumunuz evrimi kanıtlayan en bariz göstergeler arasında.

    evrim teorisi kanıtlanmış bir teoridir ve evrim gerçektir. biz insanlar vücudumuzda atalarımızdan kalma birçok anatomik özellik taşıyoruz; ama bunların bir kısmını artık kullanmıyoruz. yine de evrim sayesinde pek kullanılmayan dokular ve organlar dna ile kuşaktan kuşağa aktarılıyor, bedende varlığını sürdürüyor.

    örneğin 20 yaş dişini atalarımız değirmenin icat edilmediği yıllarda, 10 bin yıl öncesine kadar sert tahılları çiğnemekte kullanıyordu. artık bu dişler sadece ağrı yapıyor. diş etlerimizi yararak dışarı çıkmaya çalışırken genellikle diş ağrısına yol acıyor.

    buna apandis de dahil: körbağırsak üzerinde yer alan apandis eskiden atalarımızın yedikleri gıdaları açlığa karşı içlerinde saklamasını sağlıyordu. artık böyle bir işlevi yok; tersine apandisite (iltihaplanmaya) ve apandisitin patlanmasıyla hayati tehlikeye yol açabiliyor.

    evrim eskiyi çöpe atmıyor

    yine de vücudumuzda yer alan ve evrimi gösteren bütün anatomik izleri kalıtımsal gen aktarımı olarak düşünmemeliyiz. apandis içinde barındırdığı iyi huylu sindirim bakterileriyle hayat kurtarıyor. kolera gibi hastalıklardan sonra bağırsak florasını yenileyerek sindirim sistemini yeniden başlatıyor.

    1. gelelim bileklere

    hemen elinizi çevirin ve bileklerinize bakın. elinizi yumruk yapıp hafif yukarıya büktüğünüzde tam bileğinizden geçen tendonu görüyor musunuz? görmediyseniz sorun yok; çünkü insanların yüzde 10-15’inde bu tendon yok (bazılarının tek elinde var).

    söz konusu tendon palmaris longus denilen bir kasa bağlanıyor. ancak, günümüz insan anatomisinde bu kasın yeri bulunmuyor. bazı insanlar bu kas olmadan doğuyorlar; ama eksik kas onların kapının kolunu kavramasını, otobüs demirlerine tutunmasını veya torbayı yerden kaldırmasını zorlaştırmıyor.

    öyleyse nereden çıktı?

    3,5-4 milyon yıl önce ağaçların dallarında yürüyen atalarımız elleriyle dallara daha sıkı tutunmak için palmaris longus kasını kullanıyordu. bugün de lemur ve kuyruklu maymunlar kullanıyor. nitekim evrimi gösteren kanıtlardan biri de vücutta hemen hiçbir şeyin çöpe atılmadığıdır. bu kasın genlerini kalıtımla aktarılıyor. belki gelecekte tekrar işe yarayacaklar.
    --- spoiler ---
    1 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük