şu an mühendisliğin temeli babil'de hindistan'da ve arap coğrafyasında atılmıştır.
örn: sıfır sayısını kabul etmek ve sistemlerinde kullanmak için avrupa 2500 yıl beklemiştir.
öyle ya hiçbir şey ifade eden bir rakam nasıl olur da bir şey olup sonucu tamamen +/- olarak değiştirebilir? eski yunan'dan başlayan felsefe açısından tartışmalar avrupa'da fundamental açıdan tar8tışmaya dönmüş ve mühendislik mimarlık güzel sanatlara vb alanlar başta olmak üzere doğu etkisinin avrupa girişi binlerce yıl engellenmiştir.
şu an avrupa düşünce, medeniyet, özgürlükler (bilim ve teknoloji, felsefede) alanlarında gelişiminin-dönüşümünün kaynağını belirleyen okuduğu kitaplar latince ve eski grek mi sanıyorsunuz?
evet, medeniyetinin kaynağını eski yunan grek, latince'ye bağlamış olsa da avrupa bu bilgileri arap fars çevirilenden aldı.
avrupa aristoteles'i arapçadan latinceye yapılan çevirilerinden okuyup haberdar oldu. araplar da aristoteles'i eski yunancadan arapçaya farsçaya çevirmişti. 11 ve 13. yy arasında 200 yıl süren arapça farsçadan yapılan çeviler sonunda avrupa bugün olan medeniyetinin temelini attı.
ispanya portekizi geçip fransanın kapısı pirene ( ispanyolca pirineos, Fransızca pyrenees) dağlarına kadar gelmiş islam hakimiyeti ve haçlı seferleri yanında italyan denizciler başta olmak üzere ticaretle savaşla medeniyet batıya akmıştır.
örn: mühendislik mimarlık estetik açıdan kubbeler, sivri taş kemerler ve yükselen kaburgalı tonozlar -yaygın bir biçimde Avrupa’daki katedrallerde kullanılmış olmasından dolayı- her ne kadar Hristiyanlıkla özdeşleşmiş gibi görünse de, kemerler aslını islam hakimiyeti altındaki 7. yüzyıl Kudüs’üne, kubbeler de 10. yüzyıl Endülüs’üne borçludur. Kubbetü’s-Sahrâ’nın kubbesini içeriden çeviren üç kemerli geçiş, her ne kadar buraya özgü olsa da sonrasında Hristiyanlıklaki 3'lü teslîs inancını (baba, oğul, kutsal ruh) sembolize etmesi bakımından 3 kemerli geçiş Hristiyan dinî mimari tarafından adeta sahiplenilir ve hristiyan inancını temsil eder hale gelmiştir.
bu gerçekleri bilmeliyiz ama kalkıp atı ilk ulaşımda kullanan, ilk at arabasını yapan, sonra buhar makinesini yapanları yok sayıp şu an mars'a gidecek uzay aracının reaktörünü görüp işte budur, medeniyetin mühendisliğin kaynağı budur demek ya da o nükleer reaktörle çalışan gemi yapmak da neymiş asıl önemli olan atı ehlileştirmek, at arabası yapmak, buharla çalışan araçlar makineler yapmak önemli deme aptallığında konuyu ırk din kimlik ekseninde ideolojik tartışmamak gerek.
özellikle ingiliz tarihçi Diana Darke’ın “Stealing from the Saracens: How Islamic Architecture shaped Europe” (Sarazenlerden Araklama: islam Mimarisi Avrupa'yı Nasıl Şekillendirdi?) isimli eseri bir okuyun.