daha önce de yazmıştım...
hukuk ekonomik güvenlik idare sistem rejim olarak ülkenin evrensel-kabul edilebilir normal bir duruma gelmesi, imrendiğiniz kıskandığınız elin gavuru(!) dıj minnakların yaşam kalitesi seviyesine yaklaşmak için (dikkat ediniz, iyi bir seviyeye değil. normal eh işte idare eder diyeceğiniz seviyeye) allah peygamber yollasa bile bu ülke düzelemez ki bu ülkeyi allah bile düzeltemez.
şimdi hemen höykürenler çıkabilir. ne yani allah'ın gücü yetmez mi diyebilirler.
gücü yetip yetmediğini bilmem ama allah bile bir toplumu düzeltemez.
inanmayan açıp kur'an da helak olan yok olan kavimlere baksın. allah bir toplumu düzeltmez. bunun için işimiz allah'a kaldı da diyemeyiz.
16'lı değil de 160'lı masa kurulsa, atatürk mezarından çıksa bu ülke düzelmez.
burada sokak röportajlarına, siyasetçilerin konuşma kararlarına, alınan kararlar ve bu kararlara oy deste verenlere, bu kararların sonuçlarına-yaşananlara bakınız verip bu ülkenin düzelmesi için ihtiyacımız olan çare proje lider değil bunu isteyecek halk olmalı.
eğer halk bunu isterse lider sistem proje ortaya çıkar.
daha basit örnek verelim.
apple, 3 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan bu şirket veya microsoft ya da amazon, alphabet (google) gibi şirketler sadece Steve Wozniak, Ronald Wayne, Steve jobs, bill gates, jeff bezos, Sergey Brin, Larry Page gibi insanların, onların eseri başarısı mı sanıyorsunuz?
eğer bu insanların ortaya çıkardığı değerler piyasayı oluşturan kitleler tarafından kabul görmeseydi sonları nikola tesla gibi olurdu ve ortaya çıkardığı değerler mal ve hizmet başkaları tarafından yıllar sonra gecikmeli olarak yine insanlara sunulurdu.
kalite, arz-talep dengesinin yansımasıdır.
eğer atatürk başarılı olmuş ve bir hain olarak asılmamış ise atatürk'ün fikir ve düşüncelerini kabul etmiş onun arkasından gitmiş halk yüzündendir.
bütün devrimlere ihtilallere bakın, liderler sadece halktan gelen talebin önüne geçmiştir. lenin veya mao ya da fidel castro, hitler vb hepsi halkın istek ve beklentilerinin yansımasıdır.
amerika'nın kurulması veya fransız ihtilali, bolşevik ihtilali ya da türkiye cumhuriyetinin kuruluşu tüm bu toplumsal yapılanmaların kaynağı halktır.
bu halklar yeni bir rejim yeni bir sistem yeni bir idare yeni bir devlet istemiyorlardı. hiçbiri özgürlük adalet vatan millet din iman bayrak millet derdinde olan halk değildi.
bu halklar sokağa savaş meydanlarına çıkmasında neden açlık, yokluk, adaletsizlik, vergiler, baskılardı.
bu halkları değişime iten şey vatan millet bayrak tanrı rejim sistem liderler yurttaşlık vatandaşlık bilinci değil de cebinde ki para, boğazından geçen ekmek, sırtında ki kırbaç olmuştur.
günümüzde demokrasilere baktığımızda ise idare hükümet halkın beklentilerini veremediği zaman iktidardan uzaklaşıyor. halkın beklentilerini verdiği zaman iktidarda kalıyor.