Gelir seviyesinin yükselmesi demek, enflasyonun reel etkisini egale etmek demektir. Bu, Nominal olarak enflasyonu artırabilir. eğer ki siyasi iktidar gelir seviyesini indirtmediği sürece bu böyle devam eder. Yani reel olarak enflasyonun etkisi azaltılıyor, nominal (rakamsal) olarak arttırılıyor.
Enflasyonun tetikleyicisi döviz kuru olduğu için bu finans politikasını literatüre aykırı felan bulmuyorum aslında. Borsa’nın her hafta yeni zirvelere ulaştığı, milli hasılanın yani ekonominin hem nominal hem de reel olarak arttığı bir makro düzende faiz artışlarıyla bu büyümeyi frenlemek saçma.
Tabii yürütülen bu psikolojik savaşı iyi yönetmek lazım. insanlara ekonominin, kullanılan paranın rakamıyla pek fazla alakası olmadığını bir bir öğretmek lazım ama siyasi radikalizmin tavan yaptığı bu yıllarda bu pek mümkün olmasa gerek. doğruyu bilseler bile böyle sembolik rakamlarla polemik yaratmak aşırı rahat, aşırı kolay, aşırı basit. Dolor yörmö böş oldoo. Şlak. Yemişler senin ekonomini, iktisat bilimini. Yapıştır twitter’e kur muhabbetini. Kim sikler senin gelir seviyesi-milli hasılat muhabbetini peeeee.
iktidar da bunun farkına vardı da şimdi enflasyonu indireceğiz diye tribünlere oynuyor. Maalesef Kamu yönetimi rasyonel sürdürülemiyor. cahil halk, siyasi radikalizm ve ideolojik körlüğün sorumlu olduğu halk içi kışkırtmalar
her zaman en sağlıklı adımları attırmıyor. basite , kolaya kaçılıyor. Sanki 1 dolar = 1 tl olunca bu zenginlik , varlık göstergesi. Ama olsun çok basit şlak diye paylaşılıyor işte. Popülizmin daniskası.