Malign melanom, ciltteki melanosit adı verilen hücrelerden kaynaklanan agresif bir kanser türüdür. Melanositler, derinin en üst tabakasında (epidermis) bulunan ve melanin adı verilen pigmenti üreten hücrelerdir. Melanom, melanositlerin anormal bir şekilde büyüyüp çoğalarak kanserleştiği durumlarda ortaya çıkar.
Malign melanom, genellikle deride veya bazen mukoza zarlarında (ağız, burun, anüs, genital bölgeler gibi) başlar, ancak yayılma eğilimindedir ve lenf düğümlerine ve diğer organlara yayılabilir. Eğer erken evrede tespit edilmez ve tedavi edilmezse, ciddi sonuçlara yol açabilir.
Melanom genellikle deride yeni bir leke, ben veya benzeri bir oluşum olarak başlar. Yeni bir leke veya benin belirtileri şunlar olabilir:
Asimetrik şekil: Melanomun bir yarısı diğer yarısına göre farklı görünebilir.
Sınırlar: Melanomun sınırları belirsiz veya düzensiz olabilir.
Renk: Melanom farklı renklere sahip olabilir, içinde kahverengi, siyah, mavi, kırmızı veya beyaz bölgeler bulunabilir.
Çap: Genellikle melanom 6 mm'den (bir kurşun kalem silgisi başından daha geniş) daha büyük olabilir.
Değişiklik: Mevcut bir benin boyutu, şekli veya rengi hızla değişebilir veya yeni bir ben hızla büyüyebilir.
Risk faktörleri arasında güneşe aşırı maruz kalma, açık ten rengi, ailesel yatkınlık, birden fazla atipik ben, bağışıklık sistemi baskılanması ve önceki melanom veya deri kanseri öyküsü bulunmaktadır.
Melanom erken evrede teşhis edildiğinde genellikle tedavi edilebilir. Tedavi seçenekleri, melanomun evresine, yayılma derecesine ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak cerrahi müdahale, radyasyon terapisi, immünoterapi ve hedefe yönelik tedavileri içerebilir.
Melanomun erken teşhisi ve düzenli deri muayeneleri, oluşumunun önlenmesi veya erken evrede yakalanması açısından büyük önem taşır. Bu nedenle, düzensiz veya değişen bir leke veya ben fark ederseniz, bir dermatoloğa danışmanız önemlidir.