geçenlerde bir platformda tartışmalarda insanlar sanki togg için yapay zeka sürüş desteğini de kast ederek %51 yerli vs demelerine inanamamıştım.
aslında insanların yalan yanlış bilgilerle tartışmalarına togg markasını övme-eleştirme ya da harika-tükaka yapmalarına kızmamak-eleştirmemek lazım. pazarlama-marketing açısından bir facia olan togg (buna neden olan siyasetçiler, mühendisleri değil bir parti başkanını bir siyasetçiyi ekranlara çıkarırsanız böyle olur) önünde en büyük engel siyasetçiler ve togg markasını ideoloji din ırk ekseninde pazarlıyor olmaları.
bir marka politikaya alet edilmemeli.
uzun uzun anlatmak istemem ama bunun acını almanya da Volkswagen, hugo boss, bayer, bmw, porsche, siemens ile alman olmayan kodak, coca cola, renault, ikea, ford vb markalar hitler sayesinde çok çekti. milyarlarca dolar kayıplar yaşadı ve neredeyse bu markalar yok olma eşiğinden döndü.
bugün togg için veya bayraktar için vb markalar birer teknoloji değil de bir partinin propaganda aracına dönmüş durumda, biraz aklı ve etik ile ahlak değeri olan insan buna isyan etmesi lazım. togg veya bayraktar vb projelerde çalışan alın teri döken bilgi birikimlerini paylaşan insanların emeğine yazık edilir ve bunu da siyasetçiler, siyaset ekseninde tartışanlar yapıyor ki; bu ya cehalet ya da kötü niyet veya bu değerlerin kıymetini idrak edemiyorlar ve basit heva hevesleri çıkarları için böyle konuşuyorlar.
hatırlayın, f35 projesinden bizi neden attılar? kimse s400 aldık diye demesin ki bu zekama hakaret olur. başarısız öngörü sahibi olmayan yetersiz politikacıların f35 projesini başarısız politikalarına alet etmelerinden.
elektrikli araçlar yollarda.
peki ya tüketici hakları kapsamında markası ne olursa olsun bu araçlar için yasal düzenlemeler ne durumda?
ne durumda olduğumuzu söyleyeyim.
önce yıkılsın sonra bakarız kapsamında sanki çürük evlere kaçak yapılara tapu verir gibi bu araçlara ithalat üretim trafiğe çıkış izini veriliyor.
ne bileyim, her akaryakıt istasyonuna mecburi şu kadar şarj ve özellikle şehirler arası yollarda olan istasyonlara şu kadar hızlı şarj olmak üzere şarj makinesi koyman lazım zorunluluğu var mı?
resmi gazetede yayınlanan, enerji piyasası düzenleme kurumu çatısı altında 2 nisan 2022 ve 31797 sayılı şarj hizmeti yönetmeliğine (Bu Yönetmelik, 14/3/2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun ek 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmış) baktım.
böyle bir zorunluluk yok. yönetmeliğe uygun şarj istasyonu var mı?
var.
biraz vergi, para gelsin babında hazırlanmış yönetmelik. araç sürücüsü sıra bekleyecek hybrit veya fosil yakıt ile gideceği 6 saatlik yolda ortalama 1 saat bekleyecek (sıra ve ac-dc açısından dolum için) dikkat edilmemiş yönetmelik.
aslında bu yönetmelikler hazırlanırken ülkemizde üretilen ve üretilecek araçlar ile ithal araçların batarya şarj ekipmanları (kw açısından ve kullanılan kablolar vb) göz önüne alınmalı ve gümrük ile sanayi teknoloji bakanlığıyla eşgüdüm içinde olunmalı. bugün böyle ama yarın teknoloji üretim kalitesi nerelere varacağı bilinmiyor.
bunun için ithalat ve üretim açasından bir kalite standartları belirleyip şöyle donanımda bir araç olmalı ve böyle batarya bağlantı şarj standartları olmalı diye kriter belirleyip bu kriterler dışında araç üretimi ithalatı kontrol edilmeli.
her elektrikli araç üretimi ve ithalatına izin verilmemeli.
Elektrikli otomobilim neden yavaş şarj oluyor?
Bataryanın kapasitesi, şarj dolum süresi, hava koşulları ve kullanılan kablo tipinin özeliği elektrikli araçların yavaş şarj olmasının ana etkenidir. aynı şekilde araç sahibi için Binanın bulunduğu bölgedeki şebeke gücü belirli bir seviyenin üstü olmalıdır. Çünkü araç şarj edilirken elektriği bu şebeke üzerinden çeker. Sonuç olarak şebeke gücü düşükse araç yavaş şarj olacaktır.
uzun yolda şehirler arası yollarda DC tipi istasyonlar hızlı şarj etmektedir. Ancak aracın şarj gücü de yüksek olması gerekir.
bu vb kriterler akla geldiğinde ithalat ve imalat yönetmeliği düzenlenerek tüketiciler mağdur edilmemeli ve bu şarj karmaşasından insanlar kurtulmalı.
ondan sonra sadece enerji bakanlığı, enerji piyasası düzenleme kurumu değil de gümrük sanayi teknoloji bakanlığı konsorsiyumunda bir şarj hizmeti yönetmeliği güncellenmeli.