1917´de finlandiya, rusya´dan ayrilarak bagimsizligini ilan etti (bkz: Şubat Devrimi).
1939 yilinda rusya, finlandiya´ya saldirmis ve finlandiyalilar ellerindeki imkanlarla silah üretmislerdir (bkz: Molotov kokteyli).
bu savasta 25000 finlandiyali asker 125000 sovyet askeri öldü.
1942´de naziler sovyetler birligi´ne saldirinca, finlandiya da care olarak naziler ile isbirligi yapmak zorunda kaldilar (finlandiyali asker ve polislerin icinde yahudiler vardi). finlandiya da karsiliginda yahudi ve komünistleri nazilere verdi. naziler ile birlikte sovyetler birligi´ne savas actilar ve sovyetlerden toprak almaya basladilar (bkz: Devam Savaşı).
1944´de naziler savasi kaybetmeye basladilar. josef vissaryonoviç çugaşvili stalin, finlandiya´dan topraklarini geri istedi. finlandiya sovyetlerden kazandigi topraklari geri vermek istemedi. naziler geri cekilmeye baslayinca, sovyetlerin finlandiya´ya karsi savacak kapasitesi de artti. Naziler, finlandiya´ya silah yardimi yapmaya basladi. Stalin, finlandiya´dan kendi topraklarindan daha fazlasini aldi ama baska sorunlar oldugu icin artik finlandiya ile ugrasmak istemiyordu. Topraklarini kazanip, finlandiya´yi rahat birakti. herseye ragmen finlandiya´ya bu savastan toprak kaybederek kurtuldu.
Bu savastan sonra finlandiya tam bir tampon görevi görmeye basladi. hem kendi güvenligini ve cikarlarini düsünmeliydi, hem de sovyetlerin (daha sonra rusya´nin) cikarlarina göre hareket etmesi gerekiyordu ve öyle de yapti.
1995 yilinda avrupa birligi´ne girdi.
2014 yilinda rusya´nin kirim´a girmesiyle finlandiya huzursuzlasti ama yine de tarafsiz yaklasimindan taviz vermedi.
2022 yilinda isvec ile birlikte nato´ya girmek istediler.
2023 yilinda nato üyesi oldu.
Nato ülkeleri hic zaman kaybetmeden finlandiya´ya silah ve asker yardimi yapacaklarini, sinirlarina asker yigacaklarini acikladilar.
rusya devlet baskani vladimir putin, finlandiya´nin nato´ya üye olmasini "rusya´nin güvenligi artik tehlike altindadir." diye yorumladi.