Abd'nin kafasını bozan herkese yaptırım uygulamasıdır.
Bilindiği gibi Abd'nin en büyük ihraç kalemi dolardır. ihraç ettikleri dolar kağıda bile basılmamıştır çoğunlukla. Doğrudan elektronik para olarak oluşturulur ve transfer edilir. Dolar dünyada rezerv para birimi olarak kabul edildiği ve diğer ülkelerin birbirleriyle ticaretinde kullanıldığı için Abd'nin mal ve hizmet almak için sıfır maliyetli üretip, transfer ettiği doların çoğu abd'ye mal ve hizmet alım talebi olarak dönmez. Durum böyle olunca abd normalde hiper enflasyona sebep olacak kadar dolar bassın, bu işten o kadar etkilenmez.
Daha doğrusu etkilenmezdi. Şu anda dünyayı saran enflasyon dalgasının arkasında aşırı dolar arzı var. Eğer ki bu dolarlar abd'ye komple dönmüş olsa abd zaten batar. Kendi ülkesini batıracak seviyedeki dolar arzı dünya ekonomisinde şişkinlik, hazımsızlık yaratıyor şimdilik.
Amma ve lakin bunların herkese yaptırım uygulaması dünya ülkelerinde dolardan uzaklaşma eğilimi yarattı. Son örnek brezilya ve Çin'in aralarındaki 150 milyar dolarlık ticareti real ve yuanla yapma kararı almaları oldu. Böyle giderse abd dolarına eskisi kadar alıcı bulamayacak.
Diğer taraftan abd ekonomisi dış ticarette her zaman dev açıklar verir. Yani aldığı kadar satamaz. Bu açığı sıfır maliyetli dolar satışıyla kapatır. Peki ya dolara talep azalırsa ne olacak?
Büyük güçleri batıran hep küstahlıkları, hesapsızlıkları, diğer güçlerin çıkarlarını hiçe saymaları olmuştur. ABD de o yolda işte... Konuyu saptırmayı göze alsam, buradan Abd'nin Türkiye politikasına derinden girmem gerekir. Şu kadarını söylemekle yetineyim: Türkiye Rusya için biraz baş ağrısı yapacak kadar güçlü ama yunanı ezemeyecek ve hele ki israil için asla tehdit olamayacak kadar güçsüz olsun politikası çökmüştür. Her güç kendi dinamikleri içinde büyüyeceği kadar büyür veya küçülür. Bunun önünü suni yollarla kesmeye çalışmak yerine, ilişki ve işbirliği tarzını yeni gerçeklere göre değiştirmek daha gerçekçi bir tutum olur. Türkiye'nin güçlenmesi ne yunanı ezmesi, ne de israil'e saldırması sonucunu doğurmaz. Sadece çıkar ve hassasiyetlerinin daha fazla dikkate alınmasını gerektirir.
Konumuza dönersek, aBD için en doğru tutum, ne dolar akışına, ne kredi kartı kullanımına savaş dahil hiçbir şart altında sınırlama koymamayı anayasa maddesi haline getirmeleri olur.
Güç araçları oyuncak değildir. Onlara sahip olmak, şımarık çocuk gibi sorumsuzca kullanma lüksü sağlamaz