Şizofreni hastalık değilse kanser de değildir. Hücrelerin programına uygun davranarak kontrolsüz çoğalmasına hastalık denmez. Belki de tedavilerle olması gerekene, doğal gidişata engel oluyoruz ve Belki de uygulanan tedaviler hastalıktır.
Edit. Şizofreni beyinsel veya başka sebeplerden kaynaklanan bir anomalidir. Genetik etkenlerin de faktörü büyüktür. vücutta henüz belirti vermemiş, gizli Sistemik hastalıklarla da ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bilimin gücü şimdilik bu kadarını keşfetmeye yetmiştir. Semptomları benzer hastaları kıyaslayıp şizofreni başlığında birleştirmiştir. ileride tam olarak neden kaynaklandığı ve tam tedavisi de bulunabilir. örnek olarak, bağışıklık sisteminin verdiği yanlış tepkilerle beyinde enflamasyon oluşturarak, depresyon, anksiyete ve okb gibi hastalıklara sebep olduğuna dair araştırmalar mevcuttur. (Bence Özellikle anksiyete ve takıntılar büyük oranda bağışıklığın beyinde sebep olduğu iltihaptan kaynaklanıyor.)
Ancak atladığın nokta tıpta cerrahi olmayan, ilaçla tedavi olan herkes zaten bir denektir. Kanserin doğada daha iyi bir tedavi seçeneği illa ki vardır ama biz bilmiyoruz, sürekli deniyoruz. Neden kaynaklandığını da kesin olarak bilmiyoruz. yani Aynı durum.
savına karşılık dediğim gibi, belki hastalık değildir, o hücreler için normal olan hızla çoğalmaktır, bizse normal olana karşı koymaya çalışıyoruzdur.
şizofrenide hastalığın başlangıç yaş aralığı ve peak dönemleri dahi, hatta genetik geçişli olup olmadığı genellikle bilinir ve bu hastalık olduğunun kanıtıdır. Ayrıca ağır psikiyatrik hastalıklarda acımasız bir cerrahi işlem olan lobotomi uygulanmış ve başarı sağlanmıştır.
mesela her insanda içinde bulunduğu duruma göre biraz da olsa anksiyete bulunur, ama bazılarında var olan nedensiz ve yoğun anksiyete bir hastalıktır. kanlı canlı yaşıyorsun işte anksiyeteyi bu da mı yalan. çok korktuğunda yaşadığın anksiyeteyi nedensiz sürekli yaşadığını düşün. bunu bazı insanlar anormal olarak sürekli yaşıyor işte.
Vücut bir bütündür. Psikiyatrik her sorun aslında fizyolojik bir sorundur. insanlardaki mizaç farklılıkları ise zaten hastalık olarak değerlendirilemez. Sapla samanı ayırmak lazım. Şizofreni mizaçla ilgili bir durum değil, fizyolojik sorun/sorunların neden olduğu bir hastalıktır. Belki hormonlar, belki bağışıklık sistemi, belki beyindeki bir hasar belki de vücuttaki birçok doku ve yapının yanlış çalışmasıyla oluşan daha kompleks bir anormallik bu hastalığa sebep olmaktadır. Vücuttaki bu sorunların düzelmesiyle şizofreni semptomları da kaybolur. Ne oldu mizacı mı değişti yani? kafa hasarına sebep olan herhangi bir kaza sonrası şizofreni semptomları gösteren insanlar mevcuttur. Psikiyatrik hastalıklara, "mizacı öyle yea, karakteri böyle yea" diyen biri cehaletin kitabını yazmaktadır ve mümkünse bu alanla ilgili konularda ağzını açmasın.
Yanılgıların nedeni psikiyatrinin ruhu incelediğini sanmaktır. Esasında Psikiyatrinin tanımında geçen ruh kelimesi, beynin işleyişinin davranışlar üzerindeki etkisi olarak tanımlanır. bedenimizin içindeki 21 gram ağırlığında var olduğu sanılan hayali bir şeyle bilim neden uğraşsın? Psikiyatrinin alanı direkt olarak madde beyin kimyası ile düşünsel ve davranışsal sonuçlarıdır.