otizmin tedavisi var mı

entry5 galeri
    1.
  1. Otizmin tedavisi var mı?
    EN çok merak edilen konulardan biri olan otizmin tedavisi var mı? sorusunun cevabı evet ya da hayır değildir.
    Çünkü otizm spektrum bozukluğu denilmesinin sebebi OTiZMLi her bireyin aynı derecede otizme sahip olmamasıyla ilgili...
    OTiZMLi bir kişi tanıyorsanız OTiZMLi bir kişi tanıyorsunuzdur.
    OTiZMLi olup otizmi aşan çocuklar yok mu?
    Elbette var.
    Bu alanda 10 yıldan fazla süredir çalışan biri olarak kaç öğrencimin otizmi aştığını bilmiyorum.
    Tabi 10 yıldan fazla süredir destek eğitime devam eden öğrenciler de var.
    iyileşen ya da otizmi aşanlarla ilgili olarak şunları önerirsem otizmin tedavisi var denilebilir.

    Öncelikle tedavi sadece eğitimle değil fakat eğitim önemli bir kısmı. Özellikle Ebeveynleri yönlendiren rehberlik eden bir eğitimci çocuğun hayatında varsa...

    1.Otizmlilerin büyük çoğunluğunda bağırsak florası bozuk.Bu anlamda ilk yapılması gereken önemli şeylerden biri beslenme ile ilgili uygun yaklaşımlar...
    Gluten ve kazeın diyetleri uygulayan öğrencilerim oldu. Faydalı olduğunu gözlemledim. (Tabı bunu için vucutta ki minarel ve diğer bileşenlerle ilgili çeşitli testler yapıldıktan sonra)
    Bütün paket, hazır gıdalar, gazlı içeceklerin çocuğun hayatından çıkarılması ve sonrasında bitkisel takviyelerle bununla ilgili araştırma yapılabilir, çeşitli yağlar var ya da celebrum gibi tablet destekler neuro optimizer vb. destek sağlanmasında fayda var.

    2. Uygun eğitim yaklaşımı seçilmeli... Özellikle çocuğun profili bilinerek,duyusal hassasiyetleri bilinerek çocukta stres ve kaygı yaratmayacak şekilde sakin ve etkileşimde kalabileceği duyusal etkileşim temelli yoğun destek sağlanabilir.

    3.özellikle çocuk 0-3 yaş döneminde ise kritik dönemler atlatılmamış demektir ve beynin nöroplastisite gücü vardır. Uygun yaklaşım sağlanmışsa çocuk mutlaka ilerliyor.

    4.Bütüncül yaklaşımla destek sağlanması çok önemli. Bu anlamda terapiler çeşitlendirmekte fayda var. Berard, Tomatis vb işitsel terapi yöntemlerinin faydası olabilir.

    5.Özellikle 0-3 yaş dönemi çocukların hayatında gerçek etkileşimler mutlaka olmalı. Çocuğun fizyolojik ve duygusal ihtiyaçlarına uygun yanıtlar verilmeli. Çocuklar kesinlikle ekrandan uzak durmalı. (ekran ışığı ve ekrandaki hareketli görüntüler çocuk beynini ve beyin yapılarını deforma eder)

    Not : Tek yumurta ikizi öğrencilerim vardı. 2 yaş sonrası destek almaya başlamışlardı. Biri ilkokul 1.sınıfa başladığında otizm tanısı kalktı ikizi ise destek eğitim almaya devam ediyor. Yani otizm her çocuğu farklı açıdan farklı derecelerde etkiliyor.
    Hastalık yok hasta var mottosu...
    Hastanın hangi hastalığı var değil;
    hastalığın hangi hastada olduğu önemli...
    3 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük