yine başımıza dert aldık denilen durum.
öyle ya; idrak sorunu yaşayan modlara konunun ciddiyetini nasıl anlatacağız diye düşünmeye neden olan durum.
unutmadan...
bireysel olarak intihar eden insana yaşam hakkından bahsedemem. kişinin tercihidir, özgür iradesi ile bir vaz geçme durumudur.
üst tarafta bahse konu olan öldürme duygusu içe dönük kendi kişiliği-benliği üzerinde bir nihai son için değil de "elime alayım silahı şu insanlardan nefretimi onları öldürerek yok edeyim veya arabaya bineyim, önüme geleni ezeyim" diye kendinden başkalarını da öldürmeye dönerse o zaman müdahale hakkını kendimde görürüm.
eğer bir kurum kuruluş görevini yapıyor görevli isem (örn; iletişim alanında-sözlükte-sosyal medya aracında yetkili-görevli isem) tabi ki bu vb durumlarda ilk önce yetkililere durumu bildirmek görevimiz olmalı.
edibüdü: tabi ki intihar derken burada işlenen konu juahar geleneği veya zalongo dansı değil.
zalongo dansı: yunanlıların meşhur halayı-dansıdır.
tam bir trajedidir aslında bu halayın-dansın kaynağı.
1803 yılında Yunanistan topraklarındaki Epirus'ta, o dönem Osmanlı idaresi altındaki, çoğunluğu Yunan ve Arnavutlardan oluşan halk ile Osmanlı'nın bölgedeki yerel idarecisi Ali Paşa'nın birlikleri arasında cereyan eden Saoli Savaşı'nda yenilen halk Zalongo'daki dağlarda köşeye sıkışmıştır. Bir grup Saolili kadın Ali Paşa'nın birliklerine tutsak düşmemek için çocuklarıyla beraber Zalongo'daki tepelerden şarkılar söyleyip danslar ederek kendilerini aşağıya bırakarak intihar ederler. Bu olay tarihte Zalongo Dansı olarak geçmiştir.
aslında bazı dans halay oyun havasının kaynağını bilseniz götünüzü başınızı oynatmaz oturur ağlarsınız. bizde ki misket oyun havası gibi.
juahar geleneği: Hindistan'daki Rajput Krallığı'ndaki kadınların, düşman karşısında yenilgiye uğradıklarında onun eline geçmektense kendilerini kurban etmeyi tercih etmelerine verilen isimdir. 14. yüzyılda Chittor Kraliçesi Rani Padmini, düşman askerlerine esir olmamak için birçok kadınla birlikte ateşe yürümeyi tercih etti. Kadınlar esir düşüp tecavüz edilmek yerine kendini şenlik ateşine atarak canlı canlı yanmayı tercih eden Padmini'yi takip ettti. O gün kraliçeyle birlikte yakşalık 700 kadın intihar ederek hayatına son verdi. Bu geleneğin ileriki zamanlarda da devam etmesiyle Rajput Krallığı'nın sonu geldi.