masada bilek güreşinde yenmek değildir tabii ki efendim. tekrar tekrar tarih okuyarak değil, okuduğunu anlayarak öğrenilecek gerçek. "M. Kemal ve kurmayları sadece savaşlarda aldıkları zaferlerle değil, itilaf devletlerinin kendi aralarındaki bu problemlerden de yararlanmıştır." burada kullanılan, "-de" dahi anlamındadır, ve ayrı yazılır. istenirse de devam edilir.
kurtuluş savaşı 1919 yılında m.kemalin samsuna çıkışıyla başlar, doğu da ermeniler, güneyde fransızlar ve bir kısım fransız üniforması giymiş ermeniler, batıda yunanlara karşı verilmiştir.
görüldüğü gibi bu argümanda hiç "ingilizler şurayı bombaladı, orada bir cephe var" gerçeği yoktur. aynı zamanda, "senin kafana şu bombayı yollarım, bu da benim f-22 im çok hızlı gider" kabilinden açıklamalar tamamen "güç dengesi" unsuru ile alakadar olup, "diplomasi"nin sadece bir parçasıdırlar. aynı zamanda avrupa birliği ile yapılan diplomasi müzakerelerinde "savaş" veya "bomba" ya dair hiçbirşey bulunmamakta ve buna diplomasi denmektedir.
yardımcı olsun diye ek: diplomasi, di-ploma-si, di=ikilik, çiftlik, ploma = katlanmış kağıt, -si ile gelen anlam bunun kullanılması, hatta diplomatta kağıdı taşıyan adam, anlamındadır ve genelde barış zamanı yapılır.
ve unutulmamalıdır ki, örnek olarak, musul ve kerkük probleminde başarı sağlayamayan m.kemal ve kurmayları, hemen bolşevik rusya ile bir antlaşma yapmış ve tepkisini koymuştur.
yada devam edelim, MC ye kendisini davet ettirmiştir bu üstün zekali diplomatlar, ve hatta "hatay-sancak" sorununu da silahla çözmemişlerdir.
deneyimle gelen edit: ancak buradaki açıklamaya da bir cevap bulunacağına emin olan yazar, size hayatta başarılar diler, yardımcı olacaksa diyede buyurunuz size kaynak : baskın oran "türk dış politikası I".