tarım toplumundan sanayi toplumuna ve 20 yy ile iletişim-bilişim etkisiyle bilgi toplumuna dönüşen dünya devletleri halkları 21 yy da risk toplumuna dönüşüyor.
bilgi emek isteyen bir uğraş, sahip olunacak değerli bir olgu, saygı duyulacak bir kutsal olmaktan çıktı.
iletişim bilişim sayesinde bilgi her alana yayıldı ve bilgiyi doğru kullanma yorumlama geliştirme sorgulama doğrulama artık popüler kültürün albenisiyle yok edildi.
bilgi artık üretilen fazla olan ticari bir meta gibi değersizleşti.
teknoloji insanı cehalete mahkum ediyor.
artık insan beynini zekasını kullanmaktan vazgeçiyor. insan almış olduğu eğitimle (en az 12 sene okuyan 18 yaşında bir genç) pazarda kartonu 50 lira olan yumurtadan buzdolabının yumurtalık bölümü 12 tane yumurta aldığı için kendisi de 12 yumurta alacağı için kartonu 50 lira olan içinde 30 yumurta olan bir koliden alacağı 12 yumurtanın kaç lira tutacağını hesaplamada zorluk yaşıyor, çoğu da hesaplayamıyor.
hesaplamak için cep telefonunu çıkarıyor ve hesap makinesi uygulamasına ihtiyaç duyuyor.
gelişen ve şu an emekleme devresinde olan yapay zeka ile insan artık sorgulama muhakeme düşünme soru sorma becerilerini terk ediyor ki risk toplumunun en büyük tehlikesi ileride 21 yy cehaletin yüzyılı olarak anılacak olması.
dünya ekonomisi sanatı üretimi ticareti modası biliminde önde olan ülkelerin idarecilerine bakın.
devlet kamu yönetiminde çaycı olamayacak insanlar (örn: ingiltere de boris johnson, amerika da trump ve sonrasında joe biden, ukrayna da zelensky, fransa da sarkoyz ve sonra macron, ingiltere kralı olan charles vs) öyle çok ki...
bu idarecileri ve yöneticileri eleştirmek ahlaksızlık ve akılsızlık (aptallıktır) eleştiri yapılacak olan bunlara onay veren halk.
sanat moda mimari vb artık insanlık üretemiyor. resim müzik heykel mimarlık vb işte diyeceğimiz eserlere bakın, en yenisi en az 30 yıllık.
son 50 yılda insanlığın uğradığı değişiklik (negatif veya pozitif açıdan) 500 yılda gerçekleşmesi lazımdı.
tekerleğin icadından arabaya geçiş ve toplumun arabayı yaygın kullanması yüzlerce yılı buldu.
göbeklitepe de bulunan heykeller ile mısır da bulunan heykellere bakıp en son yunan heykellerinde (örn: doryphoros) mimarisinde kazanılan estetik ve gerçekçilik, altın oran düşünülürse bu süreç gelişim 10.000 yılı buluyor.
oysa şimdi bilişim teknolojisi sayesinde bilgi işleme it-bit teknolojisi ile 50 yıl içinde insanlık 3 boyutlu yazıcılarla 10.000 yıl süren sanat da (mimarlık ressamlık heykeltraş) evrimi 10.000 yıl süren gelişimi şimdi 50 yılda gerçekleştirme imkanını buldu.
üstelik eline çekiç keski oyma aracı almadan.
daha dün filmlere konu olan hastalık virüs nedeniyle ülkelerin dünyanın karantinaya girmesi, insanların evlere hapis olması, milyonlarca insanın ölmesi, maskesiz gezmenin yasak olması, tokalaşma buluşma kucaklaşma öpüşmenin kısıtlanmasını hayal diyen insanlar, insan ölüleri sokaklarda ölen kedi köpek gibi toplu mezarlara gömülmesini bu kadar olmaz diyerek "bunlar film ya çocuk işi hayal ürünü" diye bu filmleri izleyenlere gülenler vakit kaybı diyenler son 5 yılda bu filmlerde olanları fazlasıyla yaşadı.
dünya değişiyor, çok hızlı değişiyor ve bu değişime ayak uydurmak zor; insan aptallaşıyor...