vahdettin için hain mi kahraman mı olmasını değerlendirmek (aslında tüm insanların) kim olduğu makamı mevkisi düşüncesi görüşü söylemi inancı ırkı görevi vs açısından yaklaşmak aptallık olur (kusura bakmayın, aptallıktan başka tanım bulamadım. başka tanım varsa yazarsınız) bu açıdan konuya yaklaşamayız.
o halde veri olarak (kriter) neyi ele almamız lazım?
davranış, ne yaptığı değerlendirilmeli-somut açıdan örneklenmeli.
örnekleyelim...
istanbul fatih sultan mehmet han hazretleri tarafından fetih edilirken istanbul da son bizans imparatoru kimdi?
konstantinos (11. konstantinos palaiologos dragasez) bizans kralı konstantinos'un annesi prenses eleni ile fatih sultan mehmet han hazretlerinin üvey annesi mara brankoviç sırp hanedan üyesi-prenseslerden olduğu akrabalık bağı olduğu tartışmalarına girmeye gerek yok.
bu son bizans imparatoru konstantinos istanbul'u canı pahasına korumuş ve topkapı da türkler şehre girerken (ayios ramonos civarında) savaşırken ölmüştür. osmanlı ve bizans-rum kayıtlarında fatih'in konstantinos için hristiyan din adamlarına ahaliye emir vererek hakettiği şanla gömülmesi tören yapılması emir verdiği kaynaklarda vardır.
sonuç ne olursa olsun, bir tarafta istanbul'u terk etmeyip düşmana (türklere) karşı istanbul'u elinde kılıç ile ölümüne son nefesine kadar savunan bir konstantinos, diğer yanda istanbul'u tek kurşun atmadan düşmana teslim eden ve bu işgale karşı çıkan direnenler hakkında idam fermanı çıkaran, düşmanla birlik olan ve düşmanın gemisine binip kaçan vahdettin.
burada kim kahraman kim hain?
biraz düşünün, korkmayın canınız acımaz.
akıl-zeka ve ahlak değeriniz varsa, kim olursa olsun bir insan hakkında hüküm verirken o insanın düşüncesi söylemi makamı mevkisi temsil ettiği değerler kimliği inancı vs soyut verilerle değil de davranışı-somut verilerle hüküm verin.