700 gr lık peynirin 100 lira olması

entry17 galeri
    11.
  1. tereyağı.
    kalsiyum fosfor demir a e d vitamini protein kaynağıdır. mutlaka yemeklerde hamur işlerinde kahvaltıda vb her öğün de kullanılmalıdır. beyin gelişimi akıl zekanın korunması için cenin olma evresinden mezara kadar tüketilmesi gereklidir.

    10 kilo süt (süt yani deyim de anlayın, işlenmemiş doğal süt) ile doğal sağlıklı bir tereyağ yaptığınız da en fazla 600 gr (hayvanın cinsine ve bu cinsin süte verdiği katkısı olan yağ oranına göre, koyun keçi manda inek) üretirsiniz.
    yok canım ben ileri teknik üretim kullanarak katkı maddeleri ile laboratuvar-fabrika ortamında üretiyorum derseniz 10 kilo süt ile 1250 gr tereyağ (şahsen ben tercih etmem) üretirsiniz.

    eğer şu an piyasa da yarım kilosu 70, kilosu 150 lira civarında olan tereyağ varsa ve para verip alıyorsanız kalsiyum fosfor demir a e d vitamini proteini almayı bırakın sağlıklı bir gıda almıyor, aksine; devamlı tüketim sonunda ölümcül kronik rahatsızlıklara sebep olacak dert alıyorsunuz.

    gravyer bir kaşar (örn: kars) 1500 kilo süt kullanırsanız 75 kilo civarında (+/-) bir kaşar elde edersiniz. ortalama 20-25 kilo süt kullanarak 1 kilo gravyer kaşar elde edersiniz.
    12-15 kilo süt ile 1 kilo eski kaşar-taze kaşar elde edersiniz.
    beyaz peynir olarak tabir edilen peynirler ise en az 6-7 litre süt ile en fazla 1 kg (yine sütün yağ oranına göre) beyaz peynir elde edersiniz.
    bu oranlar doğal üretim olan, içine inorganik katkı maddeleri katmadan yapılan üretim.

    sütün maliyetini hesap ederek peynir maliyetini kaç liraya satılacağını peynirin kaç lira olması gerektiğini hesap etmeyin.
    bazıları ekonomist(!) olduğundan iyi bilir ama ben de öğünmek gibi olmasın maliyet analizi planlama fzibilite falan filan az çok çakarım.
    diyeceğim; peynirsüt ürünlerinde sütün kaç lira olduğu önemli değildir. konuyu pahalılığı bu açıdan tartışmayın ki birileri sizi aptal sanabilir.

    peynir üretiminde fiyatı belirleyen en büyük etken (enflasyon ve yönetilememe derdi olan ülkeler) peynirin bekleme süresidir.
    örn: gravyer bir peynir yapsanız ortalama bekleme süresi 3 yıl.
    eski kaşar ve beyaz peynir 1 yıl. taze kaşar diğer beyaz peynir çeşitleri 6 ay.
    lezzet damak zevki açısından olduğu kadar peynirin içinde üreyen yararlı bakteriler sağlık açısından...
    bu bekleme süresi sağlıklı doğal ürünlerin 6 ay-3 yıl aralığında olması üretici için atıl kaynak olarak bulunması tamamen finansal yük olmakta ki bu bekleme yükünün maliyeti ek maliyetler de getirmekte.
    örn: steril ve sağlıklı ortam olma maliyetinin karşılanması yetmiyor, kabul edilebilir nem ve sıcaklığın korunması iklimleme maliyeti.
    bununla da yetmiyor. ürünlerin dağıtımı sırasında, sonrasında satış raf-sergilenmesi ve satıcının stok durumunda ürünün soğuk zincirinin sağlanması.

    üreticinin-tedarikçinin ve alıcı-satıcının nakil üretim-depolama-raf-sergi-satış aşamasında soğuk zincirin kırılmasıyla ürünlerde olan bozulma zararlı bakterilerin üremesi ambalajlarda hasar vb nedenlerle ürün iadeleri...

    özellikle doğal sağlıklı organik üretim yapan işletmelerin maliyet analizine yansıyan en büyük gider kalemidir.
    bugün kars gravyeri üreten bir firma veya butik üretici örn: atıyorum (enerji süt kira işçi depolama ambalaj iklimleme vb kalemler) 100 liraya mal etmiş olduğu bir kilo kars gravyer kaşarını 3 yıl bekletip satacaksa...
    benim gibi cahil biri de "abi ya senden kaşar almak istiyorum. falanca marketim var, seninle çalışmak istiyorum. devamlı tedarikçim sen olacaksın" derse...
    kaşarı üreten adamın bugün elinde ki üretmiş olduğu kaşar 100 lira + 3 yıllık enflasyon üzerine eklenerek fiyatı belirlenir.
    ürünü üreten kişi ben kaşarı 100 liraya ürettim. %20 kar koyup 120 liraya markete satacağım demez.
    ya da market sahibi ben sana 120 lira vereyim, kaşarı depoya koy 3 yıl sonra bana ver diyemez. derse bu ekonomi finans ticaret işletme bırakın kaşarı üretenin zekasına hakaret olur.

    velhasıl-ı kelam; 3 yıl dinlendireceği 100 liraya gravyer kars kaşarı üreten üretici sadece bu yıl ki üretici enflasyonu olan %143.75 (devletin açıkladığı) civarında olan traşlanmış üretici enflasyonu, önümüzde ki yıl tahmini ve sonraki yılı da hesap ederek 100 liraya mal etmiş kaşarın üzerine 3 yıllık enflasyonu ekleyip kaşarın fiyatını belirler.

    marketçi raflarda olan gravyer kaşarın fiyatını değiştirir.
    basın kars gravyer peyniri altını geçti diye başlık atar.
    ben amele ve cahil olduğum için dıj minnak gılıjdaroğlu imamoğluna kızarım.
    birileri ezan susmaz der (en son sn. maliye bakanımız demişti de işte bu sefer gülmüştüm, sende mi brütüs demiştim)
    ne bileyim, yakında kar gravyer kaşarı üreten marka-işletmeler fetöcü pkk bölücü terörist devleti yıkmakla suçlanabilir.
    anti terör timleri zabıta maliye depoları basabilir, soğanlar da olduğu gibi bakın stokçuları bulduk bile bile saklıyorlar saymıyorlar inlerine girdik hainlerin diye malum medya da haber çıkabilir.
    ya da bir kararname ile kars gravyeri bekletilmez hemen satılır ve dünya tarihinde gastronomi de bir ilke imza atar ve taze gravyer yemiş oluruz.

    bunları şaka mı sanıyorsunuz?
    olmazsa şaşırırım.
    3 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük