sadece kuran

entry11 galeri
    6.
  1. hadisleri kabul etmezseniz ortada sünnet dediğiniz bir şey kalmaz ki? Zaten hadis sünneti de kapsar.

    HADÎS: Hz. Peygamber (s.a.s)'in sözleri, fiilleri, takrirleri ile ahlâkî ve beşerî vasıflarındanı oluşan sünnetinin söz veya yazı ile ifade edilmiş şekli. Bu mânâda hadis, sünnet ile eş anlamlıdır.

    Hadisin Dindeki Yeri ve Önemi
    Rasûlullah (s.a.s), Allah'tan aldığı vahyi yalnızca insanlara aktarmakla kalmamış, aynı zamanda onları açıklamış ve kendi hayatında da tatbik ederek müşahhas örnekler hâline getirmiştir. Bu nedenle O'na "yaşayan Kur'ân" da denilmiştir.

    islâm bilginleri genellikle, dinî konularla ilgili hâdislerin, Allah tarafından Hz. Peygamber (s.a.s)'e vahyedilmiş olduklarını kabul ederler; delil olarak da, "O (Peygamber), kendiliğinden konuşmaz; O'nun sözleri, kendisine gönderilmiş vahiyden başkası değildir." (Necm, 54/3-4) âyetini ileri sürerler. Ayrıca, "Andolsun ki; Allah, mü'minlere büyük lütufta bulundu. Çünkü, daha önce apaçık bir sapıklık içinde bulunuyorlarken, kendi aralarından, onlara kitap ve hikmeti öğreten bir elçi gönderdi" (Âl-i lmrân, 3/164) âyetinde sözü edilen "hikmet" kelimesinin, "sünnet" anlamında olduğunu da belirtmişlerdir. Nitekim, Hz. Peygamber (s.a.s) ve O'nun ashâbından nakledilen bazı haberler de bu gerçeği ortaya koymaktadır. Rasûlullah (s.a.s)'tan şöyle rivayet edilmiştir: "Bana kitap (Kur'ân) ve bir de onunla birlikte, onun gibisi (sünnet) verildi." (Ebû Dâvûd, Sünen, II, 505). Hassan ibn Atiyye, aynı konuda şu açıklamayı yapmıştır: "Cibrîl (a.s.) Rasûlullah (s.a.s)'e Kur'ân'ı getirdiği ve öğrettiği gibi, sünneti de öylece getirir ve öğretirdi." (ibn Abdilberr, Câmiu'l Beyâni'l-ilm, II, 191).

    Bir misal vermek gerekirse :

    Kur'an ı kerim anayasa gibidir. Temel çerçeveyi belirler. Mesela Anayasa da :

    "Madde 34. - Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.

    Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir.

    Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda gösterilir."

    Bakın burada genel çerçeve çiziliyor ve kanuna atıf yapılıyor. Şimdi bir kişi çıksa dese ki: "Kardeşim ben anayasa dan başka kitap tanımam. Anayasa izin almadan gösteri yapabilirsin diyor, ben istediğim yerde yaparım gösterimi" dese. ne olur. Özellikle türkiye gibi bir yerde ne olacağı belli. Ama anayasayı tanımak demek diğer kanunları gözden çıkarmak demek değildir.

    Kur'an anayasa, hadisler ve sünnet de kanunlar gibidir. Kanunları yok sayarak anayasayı yüceltmiş olmazsınız.
    0 ...