bu beş harfli kelimelere kader, yazgı ve nasip kelimelerini örnek verebiliriz. bilindiği gibi kader ve yazgı birbirleriyle eş anlamlı kelimelerdir. şimdi bu beş harfli kelimelerin hayatımıza nasıl yön verdiğini inceleyelim.
nasip kelimesi türk insanı için hayatının hep bir parçası olmuştur. türk insanı aşık olduğunda eğer aşkına cevap alamıyorsa "nasip değilmiş ne yapalım" benzeri cümleler kullanır. bunun nedeni o an için nasip kelimesinin kişinin yaşadığı olayı yadsımasını sağlamasıdır. bu kelime aslında o kişi için bir kurtuluş ve kaçınma sözcüğüdür. çünkü reddedilmiştir ve bu reddedilme olayını kendine yedirememektedir. en azından bu kelimeyi kullanarak kendisiyle yüzleşmekten bir an içinde olsa kurtulmuş olur. tabii ki nasip kelimesi sırf aşk konularında kullanılmaz. mesela eğer kazancımız istediğimiz hayat standartlarına uymuyorsa "nasibimiz bu kadarmış" gibi bir cümle kullanırız. bu konuda da nasip kelimesi kaçış noktamızdır. aslına bakılırsa hep daha iyi bir hayat isteyen insanoğlu için bulunduğu ekonomik durumla yetinebilmesine vesile olan bir kurtuluş ve kaçınma kelimesidir. bu kelimenin son kullanıldığı ifade de artık insan hayata karşı umudunu yitirdiğinde "ne yapalım artık işte nasipsizim bir türlü istediğim gibi olmuyor" benzeri cümleler kurmaya başlar. burda ise nasip kelimesi artık kaçınma ya da kurtuluş kelimesi değil umutsuzluğun ifadesidir.
kader kelimesi türk insanı için aslında nasip kelimesinin bir önceki halidir. kader bizim için daha geniş, daha özel bir kavramdır. mutlu olamadığımızda, hayattan beklediklerimizi alamadığımızda sorumlu hep kaderdir aslında. hep kaderimizi sorumlu tutarız. alınyazımız böyle olmasaydı bu durumda olmazdık diye düşünürüz. aşkta, parada, kariyerde başarısız olduğumuzda hep "kahpe kader" deriz, şarkı sözlerimizde, şiirlerimizde çoğunlukla kader kelimesini kullanırız ve aslına bakılırsa hayatımızda giden tüm olumsuzlukların sorumlusu bizler için kader kelimesinde gizlidir.
sonuç: yazının sonunda bir soruyla bu konuyu noktalamak istiyorum. acaba hayatımıza beş harfli kelimelerle yön vermek ne kadar doğru? öyle düşünüyorumki bu sorunun cevabını bulduğumuzda hayatta çok daha başarılı ve mutlu olacağız.