psikoloğa gitmek

entry110 galeri
    92.
  1. Psikoloji, insan davranışlarını inceleyen bir bilimdir. Psikologlar Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden mezun olur ve esas olarak insanın normal hayatta karşılaşacağı ergenlik, evlilik, iş değiştirme gibi durumlara uyum sağlaması üzerine eğitim alırlar. Nörolojik Hastalıklar sözkonusu olduğunda ise bir psikiyatriste yardımcı olarak görev yaparlar. Bir psikoloğun bir hastayı kendi başına değerlendirip tedavi etme yetkisi yoktur.

    Psikoloğa gitmek çoğumuz için zaman ve para kaybı gibi gözükmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki bu insanlar hem bu işin eğitimini almaktadır, hem de sizin sorununuz gibi onlarca örnekle karşılaştıkları için daha tecrübelidirler.

    Daha ağır psikolojik problemler psikiyatrların alanına girer.

    Avusturyalı Nörolog ve Psikiyatrist Viktor E. Frankl'ın insanın Anlam Arayışı isimli kitabını okumuştum. Orada Logoterapi diye birşeyden bahsediyordu.

    Logoterapi ’ye göre kişi hayatının anlamını üç temel yoldan keşfeder. Bunlarda biri ortaya somut bir eser ya da iş koymaktır. Diğeri ise sosyal etkileşim ve yaşantılar yoluyla ortaya çıkan anlamdır. Üçüncüsü ise hayatta karşılaşılan acılara karşı tavır geliştirmektir. Bu üç durum kişinin hayatını da anlamlandırmaktadır. Terapi anında danışan ile terapist arasında danışanın hayatta attığı tüm adımlara dair bir seçim yaptığını, bu seçimlerde terapistin bir yönlendirmemesi olacağını ifade eder. Logoterapi öğretmez, nasihat etmez, tavsiye vermez. Logoterapi ’de kişi neyi nasıl ifade edeceğini kendisi belirler, seçim yapar. Bunun sorumluluğunu alır.
    2 ...