bilimi, siyaseti, devlet yönetimini, kültürü, sanatı, ticareti...vs. yönetecek 'elit' sınıfı yetiştiremediğimiz için.
herkes eşit olsun anlayışı devlet yönetiminde felakete dönüştü. mesela doktorların durumu.. itibarı düştü, avukatların (her yerde hukuk açtıkları için) değeri/statüsü düştü. bilimin (her yere üniversite açılınca) değeri düştü. insanların kalitesini artıramayan cumhuriyet yönetimi, herşeyin kalitesini aşağı düşürerek 'halk' ile eşitledi.
bu sorun, siyasetle ve hükümetle alakalı değil. Mesela osmanlı döneminde paşa ve devletin üst yönetiminde olan insanların çocuklarına bakın. hiç biri ailesinden gelen geleneği devam ettirememiş.
ünlü paşa çocukları: münir özkul (annesi münir özkul'un paşa olmasını çok istemiş), billur kalkavan (dedesi osmanlı paşası, ama aile aynı geleneği devam ettirmemiş maalesef, üstelik billur'un babası oxford mezunu olmasına rağmen), yine bir paşa (Ahmet Cevdet Paşa'nın) torunu olan suna selen de ailesinden gelen geleneği devam ettirmemiş ünlülerden.
Ülkemizde zengin ve varlıklı insanların çocukları -maalesef- tıbba veya mühendisliğe yönlendiriliyor. oysa para kazanma endişesi olmayan bu ailelerin çocukları siyasetle ve devlet yönetimiyle ilgilenmeli ve elit devlet idarecisi yetiştirilmeli. bunun için bir proje bile yapılabilir, bu zengin aileler ikna edilebilir.