evrim teorisine inanan tip

entry12 galeri
    10.
  1. cedidacer sana tam bir cahilsin demeyeceğim ama başlığı açan tam bir cahil. biraz bilgi sahibi olduğunu görüyorum. bu yetersiz bilgiyle evrimi anlamaya çalışmışsın ama yanlış anlamışsın.

    aşağıda detaylandıracağım şimdiye kadar söylenen bazı şeylere açıklık getireyim:
    1. öncelikle maymundan geliyoruz. maymundan gelmiyoruz çok yanlış bir cümle.
    2. teori radikal kemalist teorisyenin de dediği gibi ispatlanmış çok sayıda hipotezin genel bir açıklamasıdır. teori ispatlanmaz hipotezler ispatlanır. sonrasında bu verinin bir çatı altında, genel bir açıklama altında birleştirilmesi gerekir ve işte bu çatı, teoridir.
    3. bilimde kanun diye bir şey yoktur. en güçlü bilimsel açıklama teoridir. teorinin üstünde bir şey yoktur.
    4. bazı mutasyonlar faydalıdır bazıları değildir. mutasyonların nasıl gerçekleşeceği bir üst akıl tarafından kurgulanmıyor. rastgele gerçekleşiyor.
    5. canlılar birbirleri ile karşılıklı evrim geçirmekteler. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2225685/+
    6. cansız atomların canlı atomlara dönüşmesini açıklayan teori abiyogenez teorisidir. bu teoriyi isteyen inceleyebilir ancak bu konuda değinmek istediğim şey şu: canlılar içinde ruh olduğu için değil atomlar birbiri ile bağ kurdukları için canlılar. aslında canlılık nedir diye sorgulamak lazım burada. canlı varlıklar aslında gerçekten canlı mı? madde nedir? atomların yüzde 99.9 u boşluksa katı maddeler nasıl varlar? insanın kimyasal formülü nedir? bu konularda biraz düşünün. her şeyi devletten beklemeyin.

    1. açıklama: şimdiki maymunlar ile 10 milyon yıl önceki atamız bir maymundu. şimdiye kadar bazı sebeplerden ötürü onun ne maymun ne de insan olan ortak bir ata olduğundan bahsediliyordu ancak 10 milyon yıl önce yaşayan bu canlılar düpedüz bir maymundu. 7 milyon yıl önce bu ara tür ile bağlantımız kopuyor ve onların bizden ayrılan kolu bugün bildiğimiz maymunlara dönüşüyor. bizim tarafa gelen tür ilk insansı atalarımızı oluşturuyor. 5 milyon yıl önce iki ayak üzerinde durabilen insansılara ve 2 milyon yıl öncesinde homo habilis ile ateşe hükmedebilen ve alet kullanabilen ancak görünüş itibariyle hala maymunlara benzeyen bir türe evrim geçiriyoruz. homo habilisten önce beyin ağırlığımız ve gelişimimizin şimdiki maymunlardan pek bir farkı yok. ancak ateş bulunduktan ve pişirilmiş et tüketilmeye başlandıktan sonra beynimiz çok hızlı bir gelişme gösteriyor. sonraki 1.5 milyon yılda yavaş yavaş insana dönüşüyor. ve günümüzden 200 bin yıl öncesinde homo sapienslere ve 50 bin yıl öncesinde de günümüz insanlarına dönüşüyor. yani homo sapiens sapiens günümüze kadar ulaşan ve soyu tükenmemiş olan tek insan türüdür. buradan da anlaşılacağı üzere son 5 milyon yılda günümüze kadar gelmeyi başaramamış bir çok farklı insan türü vardır. dünyada yaşayan tek insan türü biz değiliz. evrimsel geçmişe bakıldığında daha dün gibi bir tarih olan 30 bin yıl önce, neanderthal denen evrimsel süreçte var olan insansı son tür de yok olmuştur.
    2. açıklama: teori hipotezlerin çatısıdır. hipotezler üst üste koyularak binayı oluşturur. ve en son varılan sonuç teoridir. teori tamamen ispatlı gerçeklere dayanır. eğer teorinin açıklaması yanlış bulunursa daha iyi bir açıklama yapılır daha iyi bir çatı altında birleşilir. yeni bir teori oluşturulur. bunun olması bilimin dinamik ve gerçekçi olduğunu gösterir. bir teoriden vazgeçildiğinde bu onun oluşturulduğu hipotezleri çürütmez. bu veriler yeni teoride farklı bir açıklama ile kullanılır. bazen de hipotezler daha sonra yeni veriler ışığında değişmek zorunda kalır. bunun gerçekleşmesi de teoriyi çürütmez. çünkü teori tek bir hipoteze değil onlarca, yüzlerce, binlerce ve evrim teorisi gibi teoriler on binlerce hipoteze dayanır.
    3. açıklama: halk arasında kanun diye bilinen doğa olayları bilimde teoriler ile açıklanır. insanlar kendi anlayışları çerçevesine kanun diye tabir ettikleri şeyleri teoriden üstün tutuyorlar. ancak bu gündelik konuşma ve düşünme dilinde teorinin bir kişinin götünden uydurduğu bir fikir olarak algılanması gibi bir şey. örneğin yer çekimi kanunu diye bilinen şey aslında kütle çekim teorisidir. ya da doğada içinde bulunulan şartlara canlıların adapte olması, insanlara göre bir doğa kanunudur. ancak bu adaptasyonun nasıl gerçekleştiği ve bugüne kadar nasıl sonuçlandığını açıklayan şey evrim teorisidir.
    4. mutasyonların faydalı olup olmadığı konusunda, bu siteyi oluşturup buraya yazı yazabilecek seviyeye gelmiş insanlar olarak faydalı olduğu çıkarımını yapabiliriz. mutasyonlar bir hücrenin bölünmesi, farklılaşması ve yeni bir özellik kazanması ve kazanılan bu yeni özelliğin faydalı olup olmamasına göre genetiğimize işlenmesi sonucunda bugünlere ulaşabiliyor. bugünlerde faydalı bir mutasyon oluşursa toplumda bu gelecek nesillere de aktarılacaktır. ancak eğer faydasız mutasyonlar gerçekleşiyorsa bunlar zaten normal şartlarda evrimsel süreç içerisinde gelecek nesillere aktarılamadan yok olacaktır. ancak insanların evrimi her topalın bir kör alıcısı vardır diyerek öyle boktan bir yola girmiştir ki faydasız genler ve genetik hastalıklar hiç durmadan gelecek nesillere aktarılmaya sürekli devam etmekte. ayrıca gözümüzün önünde filler ve gergedanlar orospu çocuğu avcılardan kurtulup yaşamlarını sürdürebilmek için evrim geçirdiler. artık filler dişsiz ve gergedanlar boynuzsuz doğmaya başladı.
    5. açıklama: kuşlar ağaç kabuklarındaki canlıları yerlerken, bu canlılar da kuşlardan korunmak için ağaçların daha da içlerine girmeye başlarlar. kuşların hala bu canlılarla beslenebilmesi için daha uzun gagalara sahip olmaları gerekir. karşılıklı evrim sayesinde daha uzun gagalara sahip olan kuşların genetikleri sonraki nesillere aktarılır. çünkü bu kuşlar beslenebilir diğerleri beslenemez. aynı anda ağaç kovuğunun daha içlerine gidebilen canlılar da hayatta kalır ve onlar da, daha da içeri yuva yapacak şekilde evrim geçirir. evrimin tek sebebi hayatta kalabilmektir. buna doğal seçilim denir. 4. açıklamada bahsi geçen her topalın kör alıcısı doğal seçilim olmadığı için vardır. eğer hayatta kalabilmek için mücadele veriyor olsaydık bu insanlar yaşayamazlardı.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük